Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Lemond a roma kisebbség elnöke

Február elsejétől lemond a soproni roma kisebbségi önkormányzat elnöki posztjáról Tölgyesi Géza, valamint Balogh László képviselő. A testület három fővel is működhet tovább.

P. Horváth László

Úgy tűnik, a roma érdekvédők, vezetők éppen a legfontosabb helyzetben nem tudnak összefogni. A tervezett roma közösségi ház létrehozásának tervét a januári közgyűlés már tárgyalja. A felszínen úgy látszik, rendben mennek a dolgok, a háttérben annál jelentősebb változások történtek. A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat megdöbbenéssel vette tudomásul, amikor a jelenlegi elnök, Tölgyesi Géza bejelentette: eddig és nem tovább.
– Február elsejétől lemondok az elnöki posztról – mondta el a Kisalföldnek Tölgyesi Géza. – Lelkiismereti okok miatt nem tudom vállalni az önkormányzat elnöki teendőit. Nehéz döntést hoztam. Az elmúlt ciklusban is vezettem a roma önkormányzatot, de a múltat lezártam magamban és kizárólag a jövővel szeretnék foglalkozni.
„ Várhatóan még februárban megalakul az új roma érdekvédő szervezet, Szövetség Magyar Köztársasági Romákért Soproni Hűség Egyesület néven.”
Az elnök mellett [namelink name="Balogh László"] képviselő is megválik tisztségéről. P már az előző ciklusban is tervezte, hogy lemond, ám mégis elindult az októberi választásokon. Úgy tudjuk, egészségi állapota olyannyira megromlott, hogy a lakását is nehezen tudja elhagyni.
Bár a lemondás okairól hivatalosan kevés tudható, annyi bizonyos, hogy az elnök és a képviselő-testület viszonya megromlott. Olyannyira, hogy Tölgyesi Géza szerint számára nem volt más megoldás, mint a lemondás. A jelenleg öttagú cigány önkormányzat három fővel is működőképes. Új, időközi választást akkor kell kiírni, amennyiben kettőre csökken a létszám. Ez a jelenlegi állapot szerint nem valószínű. Új elnököt pedig várhatóan a februári közgyűlésükön választanak.
Időközben elindult a roma közösségi ház létrehozásának előkészítése is. Az alapötlet Tölgyesi Gézától származik, aki immáron mint érdekvédő vehet részt a munkában. Az elképzelés a soproni képviselő-testület januári ülésén napirendi téma lesz.
[namelink name="Abdai Géza"] közösségi ügyekért felelős alpolgármester lapunknak elmondta, a város a lehetőségeihez mérten támogatja a ház megvalósítását.
– A közgyűlésen egy határozati javaslatot terjesztünk elő, amelyben meg kell határozni, a roma önkormányzat mekkora részt vállalhat a ház felújításából, illetve működtetéséből – fogalmazott az alpolgármester. – A közeljövőben a roma önkormányzatnak ki kell dolgoznia egy programot. Meg kell jelölni az intézmény feladatait, a várható költségvetést. Olyan házat szeretnénk létrehozni, amelyben megoldható a hátrányos helyzetű romák felzárkóztatása, valamint tartalmas programokon vehetnek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában