Ország-világ

2007.01.23. 15:19

Megegyezés született a diákok utazási kedvezményeiről

Kompromisszumos megegyezés született a diákok utazási kedvezményeiről a Gazdasági Minisztérium és a hallgatói önkormányzatok képviselői között. Eszerint májustól a levelező tagozatos hallgatók 50 százalékos kedvezményt kapnak vonaljegyeikre a felsőoktatási intézmény és lakóhelyük között.

A nappali tagozatosok bérletét 90 százalék helyett 67 és fél százalékkal támogatják, csakúgy mint az esti tagozatosokét. Ugyanilyen mértékben egészítik ki a középiskolások bérleteit, amelyeket nem az iskola és a lakóhely között váltanak ki.

Miskolczi Norbert a HÖOK részéről elmondta, hogy a megállapodást három egybe csengő adatsorra alapozták: a hallgatói érdekképviselet által végzett, a Közlekedési Minisztérium utasforgalmi és az Ifjúság 2004 felmérésére.

Miskolczi Norbert hozzátette: a felsőoktatási hallgatók juttatásairól szóló kormányrendelet módosítása van napirenden a felsőoktatási kerekasztalon, elméletileg az utolsó kört futjuk ott is ebben a kérdésben. Ez a kormányrendelet-tervezet tartalmazza azt, hogy bizonyos szempontrendszerek szerint hátrányos helyzetűnek minősített, például a nagycsaládos hallgató, akinek több mint két testvére van, egy előre meghatározott százalékát kapja a hallgatói normatívának – mondta Miskolczi Norbert.

Kifejtette: most nem tudok fejből számokat mondani, de ez lényegesen magasabb összeg, mint amit eddig a szociális ellátórendszerből a hallgatók kapni tudtak. A HÖOK a két rendszert együtt kezelte és úgy néz ki, hogy mind a két oldalon konszenzus van és megállapodás. Nagyon reméljük, hogy ez a két rendszer együtt tud segíteni azoknak a hallgatóknak, akik kistelepülésen élnek, nagyon sokat kell utazniuk és szociálisan rászorultak, hiszen ők eddig szinte lehetetlen volt, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba - tette hozzá Miskolczi Norbert.

Ez az új rendszer megfelel a költségvetésben megszabott keretszámokhoz, mind a két tárgyalófél példásnak nevezte a társadalmi egyeztetést.

Krónika hírszolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában