Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Megszabadulnak az allergénektől

„ Irtják a Püspökerdőt!” – érkezett a kétségbeesett üzenet olvasónktól, aki motoros fűrészek zajára lett figyelmes a pinnyédi út szomszédságában. Utánajártunk, ki és mit vág ki.

P. L.

A jó hír: a fákat engedéllyel az erdőt fenntartó erdőgazdaság tizedeli. A rossz: egyhamar nem sétálhatunk árnyas fák alatt, az ominózus négyhektáros területen legalábbis biztosan nem. A 265 hektáros Püspökerdő Pinnyéd felőli részén egy öreg, beteg erdőrészt termelnek ki a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai. „Sajnos éppen ideje volt” – mondta Limp Tibor, a győri erdészet vezetője, aki szerint az érintett nemes nyárfák győriek ezreinek életét keserítették meg.
– A május körül virágzó nyárfák fehér bolyhaira sokan allergiásak, ezért igyekszünk szép lassan eltüntetni ezeket a fákat a városból. Ez egyébként a győri önkormányzattal közösen – közel tíz éve – megfogalmazott cél, bár még így is meglehetősen nagy területen, 50–60 hektáron él az allergén fafaj – mondta az igazgató.
Nemcsak az allergiások panasza azonban az oka a mostani irtásnak: az erdő öreg és beteg is volt, s bár az erdészet – ahogy minden esetben – a végsőkig igyekezett megőrizni a fákat, nem lehetett tovább halogatni a kivágásukat.
– Sok fa korhadt volt, derékba tört, egyesek egyenesen potenciális életveszélyt jelentettek az alattuk sétálóknak. A szélső fák rálógtak az útra, s mivel villamos vezeték, kábeltévé-vezeték is fut a közelben, nem várhattunk tovább – sorolta az okokat Limp Tibor, aki megnyugtatott, hogy tavasszal sem marad „üresen” a terület: a márciusra befejeződő kitermelést követően azonnal facsemetéket telepítenek a kivágott öreg fák helyére. 20–25 ezer őshonos, hosszú élettartamú, ellenálló (s nem utolsósorban látványos) csemete – kőris, nyír, juhar, tölgy – kerül a csónakházak mögötti területre. Igaz, arra még várni kell, hogy árnyat adó pihenőerdővé cseperedjenek, hiszen 30–50 év kell, mire a fákból igazi, dús lombú erdő lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában