Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Mozart selmecbányai tanárokról írta az operát?

A Nyugat-Magyarországi Egyetem jogelőd-őse, a selmecbányai akadémia néhai tanáralakjairól mintázta Mozart „A varázsfuvola” című opera több figuráját. E témában végzett kutatásokat az USA-ban élő zeneesztéta kohómérnök, Lux András, a NYME díszpolgára.

G. M.

Mesterséges szívet alkotott

– Lux András a soproni egyetem fizika tanszékén dolgozott, majd 1956-ban az Egyesült Államokban telepedett le. Soproni alma materét sem felejtette el soha, alapítványt tett a fizikában leginkább jeleskedő hallgatók évenkénti megjutalmazására. A Nyugat-Magyarországi Egyetem tavaly tüntette ki díszpolgári címmel – mondta érdeklődésünkre dr. Faragó Sándor, a NYME rektora. – Lux András kohómérnök sikeres pályafutása, sokrétű és szerteágazó tudományos munkássága a mesterséges szív megalkotásától egészen a zeneesztétika műveléséig ível. Arra is büszkék vagyunk, hogy a világ egyik leghíresebb operája, A varázsfuvola kapcsán végzett kutatásai szerint Mozart több szállal is kötődik egyetemünk ősi jogelőd intézményéhez, a selmecbányai akadémiához.

Valós karakterekből születtek

Lux András hosszú esztendők óta igyekszik feltárni A varázsfuvola című világhírű Mozart-mű keletkezési körülményeit, amelyek – szerinte – sok tekintetben selmecbányai akadémiai vonatkozásúak. Tanulmányaiban részletezi, hogy a zeneszerző az Éj királynője személyében magát a Földanyát, a bányát szimbolizálja. A hajlott korú pap alakját Jacquin Miklósról, az ősi akadémia ásványtan-vegytan-kohászati tanszékének első kinevezett tanáráról mintázta Mozart. Jacquin egyébiránt három gyermeke zenei neveltetését a salzburgi érseki kastélyból épp akkor kitaszított Mozartra bízta.
Mozart másik mérnökbarátja a humanista, felvilágosult szabadkőműves, Born Ignác – a monarchia összes bányájának, pénzverdéjének és műszaki oktatásának irányítója és udvari tanácsosa – volt, akiről Lux András kutatásai szerint Sarastro figuráját formázta. Tamino alakjában Ruprecht Antal selmeci professzort, de akár Müller Ferencet, a sikeres kutatót fedezhetjük fel. Szakmai tudományos ellenfelük, az erőszakos és fejlődésre képtelen berlini tanár, Klaproth – aki magának akarta tulajdonítani a tellúr elem felfedezésének dicsőségét – Monostatos negatív karakterében bújik elő Mozartnál.

Waldent viselt Papageno

Lux András értekezéseiben több szimbólumot sorol fel, amely Selmecbányára utal. Ezek egyrészt bizonyíthatóak, másik részük pusztán feltételezések. Az viszont ma már zenetörténeti kuriózum, hogy 1985-ben, a selmecbányai akadémia alapításának 250. évfordulóján az Egyesült Államokban rendezett A varázsfuvola című operában – Christoph von Dohnányi vezénylete mellett – bányászruhában léptek színpadra a szereplők, míg Papageno waldent viselt, az erdőmérnökhallgatók egyenruháját. A nem mindennapi előadással a rendezők Lux András munkássága előtt is tisztelegtek, aki azóta hazánkban is közzétette Mozart-kutatásainak eredményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában