Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Név is kell az apasági teszthez

T. Kisalföld! Az apasági tesztnél – ha az eredményt bírósági eljárásban kívánják felhasználni – kizárt dolog, hogy nevek nélkül történjen a vizsgálat. Hallottam már olyan esetről, amelyben hamisítani, csalni próbált volna az apa.


Bárki végeztethet apasági tesztet az ország magánlaboratóriumaiban, írtuk január 17-i számunkban („Apasági teszt rendelésre”), amelyhez még a nevét sem kell megadnia.
Természetesen az anonimitás csak a „saját használatra” készíttetett tesztre vonatkozik, a hatósági eljárásokban bizonyítékként használt vizsgálatokra nem, tudtuk meg Főczén Amáliától, a Genetech Kft. munkatársától. Bár a biológiai mintákból – hajból, nyálból, szájnyálkahártyáról – vett DNS-ek összehasonlításával készülő teszt eredménye gyakran „perdöntő” a bíróságon, például gyerektartási vagy örökösödési ügyekben, nagyon sokan a saját megnyugvásukra fordulnak a laborokhoz. Van, hogy maga a feltételezett apa sem tud róla, hiszen a vizsgálathoz elég akár egy hajszál vagy egy használt zsebkendő az illetőtől, a vizsgálat eredménye azonban, amely – ha az anyai minta is rendelkezésre áll – 99,999–100 százalékos, családok sorsát változtathatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában