Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Nincs veszélyben a roma önkormányzat

A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat működése nincs veszélyben, a megmaradt három képviselő közül senki sem tervezi, hogy kilépne. Mint ismeretes, az elnök és egy másik képviselő február elsejétől lemond.

P. H. L.

– A soproni cigányság között nincs feszültség, a romák nem megosztottak és ugyanazon célt szeretnék megvalósítani – jelentette ki lapunknak Sztojka László, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese. – Az, hogy Tölgyesi Géza lemondott, személyes okok miatt történt, a képviselő-testület pedig tudomásául vette a döntését. Ebből nem lehet olyan következtetést levonni, hogy nincs egyetértés a romák között.
„ Úgy véljük, a felmerülő vitákat egymás között kell megoldanunk, az önkormányzat működése nincs veszélyben.”
– Arról sincs szó, hogy újabb képviselő vagy képviselők lépnének ki a testületből. Jelenleg hárman vagyunk, ettől függetlenül továbbra is folytatjuk a megkezdett munkát. Természetesen új szemlélettel, de a folytonosságot jelzi, hogy Csapó Zoltánné maradt továbbra is az iroda vezetője – mondta az elnökhelyettes.
Lapunkban az elmúlt héten pénteken számoltunk be arról, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Tölgyesi Géza és egy másik képviselő február elsejétől lemond. Úgy tudjuk, a hivatalos levelet már el is küldték a soproni önkormányzathoz. Azért is fontos a képviselő-testület nagysága, mert ha a kilépéssel a felénél kisebbre csökkent volna a testület, meg kellett volna szüntetni. Dobos József, a soproni polgármesteri hivatal jegyzője lapunknak elmondta, időközi választás kiírására ez esetben nincs lehetőség. Megszűnés esetén legközelebb 2010-ben, az általános önkormányzati választások évében alakulhat újjá a kisebbségi önkormányzat. Így az elkövetkezendő három évben nem lenne hivatalos érdekképviselete a soproni cigányságnak. Ez pedig senkinek sem érdeke.
– A napokban leltározunk, tételesen el kell számolni minden eszközzel, illetve a pénzügyekkel – folytatta Sztojka László. – A csütörtöki közgyűlésen pedig téma lesz a tervezett roma közösségi ház létrehozása. A jövőben szeretnénk felkarolni a roma kulturális életet. Felkutatjuk a tehetséges fiatalokat, akik bemutatkozhatnak majd a rendezvényeinken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában