Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Nőtt a segítséget igénylő családok száma

Nyolc éve működik Kapuváron a családsegítő intézet. Öt szakfeladatot lát el: étkeztetést, házi segítségnyújtást, nappali ellátást, családsegítést és gyermekjóléti szolgáltatást.

Bódai Gyula

A családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást társulásban végzik, s Kapuváron kívül nyolc társult község tartozik a családsegítő intézethez: Babót, Himod, Kisfalud, Mihályi, Vadosfa, Osli, Szárföld és Veszkény.
– A családsegítő szolgálathoz azok fordulhatnak, akik életvezetési problémával küszködnek, munkanélküliek, fogyatékkal és nehéz életkörülmények között élnek – ismertette Garabné Gulyás Mária igazgató a Kapuvári Családsegítő Intézet feladatait.
A családsegítő szolgálatnál nem pénzzel, hanem olyan tanácsokkal segítik a rászorulókat, melyekkel vissza tudnak kerülni a munkaerőpiacra. A gyermekjóléti szolgálat azokon a családokon szeretne segíteni, ahol kiskorúak veszélyeztetettsége áll fenn. A gyermekvédelmi törvény szerint is a családokat mindenképpen támogatni kell, hogy képesek legyenek a gyermekük felnevelésére. Az étkeztetésben napi egyszeri meleg ételt biztosítanak a városban mindazoknak, akik saját erőből erre nem képesek. Itt elsősorban idősekről és rokkantakról van szó.
A házi segítségnyújtásban a gondozók a rászorulóknak a napi bevásárlásban, a személyi higiénia megőrzésében, környezetük tisztán tartásában, a gyógyszeríratásban és -kiváltásban, egyszóval a mindennapi gondok megoldásában segítenek.
A nappali ellátás az idősek klubjában, két helyen történik: a Mátyás király és a Zöldfasor utcában. Itt a gondozottaknak háromszori étkezést s tisztálkodási lehetőséget biztosítanak. A családsegítő intézet kapcsolatban áll a háziorvosokkal, védőnőkkel, iskolákkal és az önkormányzat szociális osztályával, s rajtuk keresztül keresik fel a rászorulókat.
Az étkeztetésben és a házi segítségnyújtásban körülbelül ötven-ötven ügyfelük van, a családsegítésben évente közel kétszáz család, a gyermekjóléti szolgálatnál közel ötven család szerepel rendszerükben. Élő a kapcsolatuk a városban működő karitatív szervezetekkel, s a munkaügyi központtal is együttműködnek.
Garabné szerint az elmúlt években sajnos nőtt a segítséget igénylő családok száma. Ennek oka a munkanélküliek, az egészségkárosodottak és a szenvedélybetegek számának emelkedése. Az elmúlt évet sikeresnek értékelte az igazgató, hiszen nagyon sok rendezvényt tartottak, s az idősek gondozóinak sikerült pályázati pénzből megfelelő irodahelyiséget kialakítaniuk a Zöldfasor utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában