Ország-világ

2007.01.11. 15:19

Növekvő APEH ellenőrzések a Dél-Alföldön

Az idei esztendőben jelentősen növekednek az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának ellenőrzési feladatai - közölte Krajcsó Tiborné, az ellenőrzési- és végrehajtási területet irányító szakigazgató.

A szakember elmondta, 2007-ben új feladatokat is kapott az adóhatóság, ilyen a gázár-támogatás jogosultságának, az újonnan csatlakozott uniós tagországokkal folytatott kereskedelem áfa-elszámolásának vizsgálata, és az új adónemekkel - különadó, hitelintézeti járadék - kapcsolatos ellenőrzés. Ezen kívül többletmunkát jelentenek az illetékhivatalok integrációjából adódó ellenőrzési feladatok is.

Az adóhatóság továbbra is kiemelt figyelmet fordít az adójogi szempontból kockázatot jelentő cégek gyors, helyszíni vizsgálatára, különösen az újonnan alakuló vállalkozásokra, a gyakori székhely- és tulajdonosváltoztatókra, az azonos székhellyel rendelkező adóalanyokra, és a tartósan veszteséges adózókra.

A régióban az ellenőrzési területen dolgozó mintegy hétszáz adóhatósági dolgozó idei feladatainak legfontosabb részét a jövedelem és járulék alapok vizsgálata jelenti.

Emellett folytatják a fekete foglalkoztatás visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket, együttműködve a munkaügyi, munkavédelmi, idegenrendészeti szervekkel - tudatta a szakigazgató.

A régióban 2006-ban végrehajtott ellenőrzésekről szólva közölte, a több mint 32 ezer vizsgálat során az adóhatóság közel 22 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg, 8 milliárd forintot meghaladó adóbírságot és 4 milliárd forintkésedelmi pótlékot szabott ki. Az idei esztendőre érvényes ellenőrzési irányelvek még nem ismertek, de már látható, hogy bizonyos részterületeken - például a vagyonosodási vizsgálatok esetében - akár tízszeresére is nőhet az ellenőrzések száma - közölte az szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában