Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Nyilvánosságra hozták Gergényi októberi intézkedéseit

A rendőrség honlapján, kedden este tette közzé azt a két intézkedést, melyekkel Gergényi Péter, Budapest rendőr-főkapitánya tavaly ősszel biztonsági műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret.

A 2006. október 23-ai ünnepi rendezvények idején kialakult, közbiztonságot súlyosan sértő cselekmények, illetve a további rendbontások megelőzése miatt nyilvánította Gergényi a teret biztonsági műveleti területté

Az ügy érdekessége, hogy az irat tanúsága szerint a tér lezárásáról szóló döntés 23-án hajnali 2 óra 35 perckor született, az intézkedést azonban az ünnepi rendezvények idején kialakult, "közbiztonságot súlyosan sértő cselekményekkel" indokolja a főkapitány. A rendőrség illetékesei az indoklásban szereplő ellentmondás kapcsán nem kívánnak nyilatkozni.

A rendőrkapitány a tér lezárását november 24-én éjfélig tervezte, ám időközben kiderült, hogy a demonstrálók egy csoportja élőlánccal akarja körbevenni a Parlament épületét. A főkapitány ezt az akciót megtiltotta, a tér lezárását pedig "a szükséges ideig, a biztonsági kockázat fennállásának időtartamáig" meghosszabbította.

A tér lezárásának meghosszabbítását a főkapitány azzal indoklta, hogy "a védett személyek és az Országház, mint az állam működése szempontjából kiemelten fontos létesítmény biztonságának", épségének megvédése a Rendőrség feladata. Úgyszintén biztosítani kell az ott dolgozó országgyűlési képviselők, közjogi méltóságok munkáját, és ezáltal az Országgyűlés működését. Az indoklásban szerepel továbbá, hogy "az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart: minden év február elsejétől június tizenötödikéig, illetve szeptember elsejétől december tizenötödikéig. A rendes parlamenti időszakon belül kiemelten fontos az Országgyűlés, mint népképviseleti szerv zavartalan működésének biztosítása."

Mivel az intézkedések visszavonása és módosítása Gergényi Péter hatáskörébe tartozik, így továbbra sem tudni, hogy a Kossuth tér meddig marad lezárva. Arra a kérdésre, hogy a tér mikor szabadulhat fel, a rendőrség kommunikációs osztályán még ma is az a válasz: a "szükséges ideig, a kockázat fennállásának időtartamáig". A közzétett dokumentumokkal kapcsolatban felmerült kérdésekre nem kíván választ adni a rendőrség, a dokumentumok tartalmát nem kívánja kommentálni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában