Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Nyitottságot ígér az Államreform Bizottság vezetője

Az Államreform Bizottság vezetője az ígéri, hogy sokkal nyitottabb, több véleményre figyelő, tudatosabban formálódik majd a kormány reformpolitikája, viszont a kormányzatban nem lesz érdemi átalakítás.

Az Államreform Bizottság vezetője szerint új időszak kezdődik annyiban, hogy a kormány folytatja a reformpolitikát, azonban némileg más körülmények között, más hangsúlyokkal, mint eddig.

Draskovits Tibor kifejtette: a 2006-os reformlépések elsősorban arra irányultak, hogy a közszolgáltatásokban megváltoztassák azokat az elemeket, amik a túlzott kiadásokhoz vezetnek: az intézmények számát a közigazgatásban, a pedagógusok kötelező óraszámát, az aktív kórházi ágyak számát.

Ezek a lépések azt szolgálták, hogy a lehetőségekkel összhangba hozzák a kiadásokat. De a reform ennél jóval több: a minőségről, a közszolgáltatásokhoz való igazságosabb hozzáférésről szól. A 2007-es lépéseknél ezek a hangsúlyok sokkal erőteljesebbé válnak majd. Egy sokkal nyitottabb, sokkal több véleményre figyelő, ráadásul tudatosabban alakított folyamatban formálódik majd a kormány reformpolitikája, szemben a más követelményeket támasztó 2006-os esztendővel – vázolta a terveket Draskovits Tibor.

A politikus elmondta: kisebb jelentőséget tulajdonít a minisztériumi struktúrának, mint sokan. Nem hisz abban, hogy a struktúra érdemi borogatása különösen fontos területeken javítaná a munkafeltételeket. A közigazgatási államtitkári tisztség megszűnése bizonyos munkaszervezési, egyeztetési, koordinációs zavarokat okozott, azt jelenleg is elemzik, hogy ezek az átmenettel együtt járó gondok-e, vagy itt valami intézményes megoldásra van szükség. Az Államreform Bizottság vezetője szerint az az igazi kérdés, hogy hogyan tudják létrehozni azokat a jogi szabályokat, szervezeti megoldásokat, amelyek nagyobb teljesítményt kényszerítenek ki az államigazgatásból.

Az uniós pénzek elosztását felügyelő országgyűlési bizottságról – amelyet a kormányfő javasolt, de korábban a Fidesz is szükségesnek tartott egy ilyen testületet – az Államreform Bizottság vezetője elmondta: egy ilyen bizottságnak van fegyelmező ereje az államapparátus számára. Ha ugyanis rendszeresen be kell számolni, akkor nagyobb a motiváció arra, hogy világosabban, egyértelműen, a szabályokat következetesebben érvényesítve dolgozzanak az állami szervezeteknél. Draskovits Tibor úgy vélte: bevált a miniszterelnöknek a tavaly létrehozott konstrukciója, hogy a tárcák mellett jöjjön létre egy olyan intézmény, ahol összkormányzati nézőpontból kísérik figyelemmel a tárcák fejlesztési elgondolásait. Ezt a testületet képviselői a nemrég kinevezett öt új államtitkár.

Krónika hírszolgálat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában