Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Nyomtatványcsomagot kap minden adózó állampolgár

Folytatás az 1. oldalról.

J. F.


Szerencsés esetben a munkáltató továbbra is elkészíti az elszámolást az alkalmazott helyett. Amennyiben mégsem, akkor a magánszemélynek kell kitölteni a 0653-as szja-bevallást. A nyomtatvány sorai közti eligazodást nagyban segíti, hogy az éves jövedelemigazolások alapján szinte sorszám szerint átírhatók az adatok.

Több formában lehet

A bevallást be lehet nyújtani papír alapon (a csomagban kapott íveken), vagy az APEH-programot az internetről letöltve, kinyomtatva. Utóbbi nagy előnye, hogy a már néhány éve egyre népszerűbb program azonnal elvégzi az ellenőrzést is. Megtehető a bevallás továbbá elektronikus úton. Egyéni vállalkozó – a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozókat kivéve – a 0653-as számú bevallását kizárólag elektronikus úton küldheti meg. Viszont igénybe veheti az elektronikus bevallás kedvezményét.

Nyilatkozat február 15-ig

Akinek csak munkaviszonyból származó jövedelme van, és amennyiben nincs munkáltatói elszámolás, a bevallás helyett adóhatósági adómegállapítást kérhet, amihez szintén ki kell tölteni egy nyomtatványt (06530), a munkáltatón keresztül vagy közvetlenül az adóhivatalba címezve.
A munkáltatói, kifizetői igazolást,

valamint a kedvezményre jogosító

igazolásokat a magánszemélyeknek

január 31-ig kell megkapniuk.
Mind a munkáltatói adómegállapítást (feltéve, hogy ezt a munkáltató vállalja), mind pedig az adóhatósági adómegállapítást február 15-ig a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz benyújtott nyilatkozatban kérhetik az adózók. A határidő jogvesztő hatályú, ezután már csak önadózással lehet teljesíteni a bevallási kötelezettséget. Annak az adózónak, akinek nyilatkozata alapján a munkáltató állapítja meg az adóját, március 20-ig kell az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat átadnia.

Fontos határidők

Az önadózásban az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 15-ig, a többi magánszemélynek május 20-ig kell a bevallást benyújtaniuk. A határidőben benyújtott bevallásokat díjmentesen lehet postára adni.
Az adó-visszatérítést az APEH önadózás esetén már a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől utalja. A munkáltatói adó-

megállapítás, illetve az adóhatósági adó-

megállapítás esetén viszont a visszatérítés napja június 20.!

Visszatérítés – máshova

A tavalyi jogszabály-módosítások következtében idén először az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és egészségpénztári befizetések utáni adókedvezményt az adóhivatal nem a magánszemélynek téríti vissza, hanem nyugdíj- és egészségbiztosítás-megtakarítás pénztári számlájára utalja. Ugyanez a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlára (Nyeszr) teljesített befizetések után igénybe vehető adókedvezménnyel.
Az aktuális tudnivalókról folyamatosan tájékoztatást ad az adóhivatal, illetve információk és kitöltési programok elérhetők az APEH internetes honlapján: www.apeh.hu. A bevallás kitöltéséhez telefonos segítséget lehet igénybe venni a Call Center 06-40/42-42-42 számán, amelyet mindhárom mobilszolgáltató ügyfelei is hívhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában