Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Péntek hajnalra várják a szélvihart Magyarországon

Várhatóan péntek hajnalban és a reggeli órákban vonul végig Magyarországon az az intenzív hidegfront, amelynek kíséretében viharos szél, záporok és zivatarok alakulnak ki. A helyenként kialakuló intenzív záporok, zivatarok környezetében orkán erejű, 120-130 kilométeres széllökés is várható.

Országszerte 90-110 kilométeres sebességű, északnyugatira forduló viharos szélre kell számítani, a helyenként kialakuló intenzív záporok, zivatarok környezetében azonban orkán erejű, 120-130 kilométeres széllökés is várható.

Ezek kialakulásának helyét 1-2 órával korábban már meg lehet megjósolni, így az OMSZ a honlapján közzéteszi a legfrissebb prognózisokat és információkat, valamint a médián keresztül is folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot a várható időjárásról.

A katasztrófavédelem azt javasolja, erős szélnél lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, csukjuk be az ajtót, ablakot, ne hagyjuk száraz fa vagy cserepes tető közvetlen közelében járművünket, az udvarról, erkélyről pedig időben hozzunk be mindent, amit a vihar elsodorhat.

"Vihar jön, de nem a világvége" - mondta Dobson Tibor szóvivő, aki álhírnek minősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy előre megjósolható, mely településeket vagy vidékeket érinti különösen a vihar.

Mint mondta, a beavatkozó erőket - a tűzoltóságot és a polgári védelmet - már felkészítették, együttműködő partnereiket, így az önkormányzatokat, a helyi közlekedési vállalatokat vagy a MÁV-ot felhívták, készüljenek fel az esetleges rendkívüli helyzetre.

Dobson Tibor elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a következő két napban országos jelentőségű tömegrendezvényt tartanának valahol, hozzátéve, "célszerű átgondolni", hogy a szabadban tervezett helyi eseményeket ne tartsák-e meg zárt helyen vagy később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában