Ország-világ

2007.01.22. 15:19

Sikeresnek bizonyult a holland bevándorlói vizsga

Mielőtt befogadja a menekülteket, Hollandia levizsgáztatja őket. A vizsga alól csak a nyugatról (EU országok, Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok) érkezőket mentesítik.

A bevándorlók 90 százaléka első alkalommal átmegy a vizsgán - áll azokban az adatokban, amelyeket a parlamentnek küldött Rita Verdonk integrációs miniszter. A legtöbb jelölt 26 és 35 év közötti, főként török (20 százalék), marokkói (19 százalék) és kínai (10 százalék).

A külföldiek integrációs alapvizsgáját tavaly március 15-én vezették be és 2006 szeptemberéig 1436-an tették le sikeresen. A vizsgázók 56 százaléka nő volt, 88 százalékuknak sikerült első alkalommal a vizsga. A férfiak esetében ez az arány 90 százalék.

A vizsga a holland követségeket vagy konzulátusokon folyik, ahol telefonvonalon állnak közvetlen kapcsolatban egy Hollandiában lévő számítógéppel.

Hollandia az első ország, amely még azelőtt levizsgáztatja a bevándorlókat, hogy azok megérkeznének az országba. A szakemberek azt tesztelik, hogy a külföldiek mennyire ismerik a holland nyelvet és kultúrát.

A különleges vizsga bevezetéséről azért döntöttek Hollandiában, mert azt tapasztalták, hogy sokkal gyorsabban integrálódnak a holland társadalomba azok a bevándorlók, akik jól felkészülten jönnek az országba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában