Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Szezonális gyermekbetegség

Sopron és környéke óvodáiban és általános iskoláiban megszaporodtak a bárányhimlős esetek. Az ÁNTSZ december eleje óta 58 megbetegedést regisztrált. A bárányhimlő cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 2–3 hét. Többnyire jóindulatú, de szövődménye akár tüdőgyulladás is lehet.

C. V.

A varicella, közismertebb nevén a bárányhimlő terjed sopron és környéki óvodáiban és általános iskolákban. A betegséget eddig 58 gyermeknél diagnosztizálták. – Heveny lefolyású, de jóindulatú gyermekbetegségről van szó, mely lázzal, rossz közérzettel és jellegzetes bőrkiütésekkel jár – mondta el a Kisalföldnek dr. Amberger Erzsébet, városi tiszti főorvos. – A betegség kórokozója egyfajta herpeszvírus, mely cseppfertőzéssel terjed, de a beteg által fertőzött tárgyak is közvetíthetik. Ezért a bárányhimlős beteg környezetében fokozott gondot kell fordítani a higiénés szabályok betartására, a használati tárgyak, eszközök, textíliák és az ápoló személyzet kezének fertőtlenítésére.
A bárányhimlő fertőző, szezonális, megbetegedés, késő ősszel, téli időszakban, valamint kora tavasszal gyakori, óvodai és iskolai közösségekben járványos méretet is ölthet. A betegség kiállása egyébként életre szóló védettséget ad. – Hat éven aluli gyermekközösségekben előforduló megbetegedés esetén 21 napos felvételi zárlatot kell elrendelni, a betegségen még át nem esett gyermekek krészére – tette hozzá a tiszti főorvos. – Ilyen gyermekeket a felvételi zárlat ideje alatt csak akkor lehet felvenni, ha a szülő felvilágosítása ellenére is írásban kéri azt. A beteg gyermeket a pörkök leszáradásáig de legalább a kiütések megjelenésétől számított egy hétig el kell különíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában