Ország-világ

2007.01.26. 15:19

Táppénzre mentek az elbocsátandó közalkalmazottak

A tervezettnél 4 milliárddal többet fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár táppénzre 2006-ban. Ebben szakértők szerint a közigazgatásban tavaly ősszel végrehajtott elbocsátási hullám is közrejátszott. Betegállományban levő munkavállalónak ugyanis nem lehet felmondani.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csaknem százmilliárd forintot fordított a kifizetésekre, holott ennél négymilliárddal kevesebbel - vagyis a 2005-ös kifizetésekkel lényegében megegyező összeggel - számoltak. A többlet kifizetése nem jelentett gondot, miután felülről nyitott előirányzatról, vagyis törvénymódosítás nélkül túlléphető keretről van szó.

A miniszterelnök a választásokat követően, nyáron hozta nyilvánosságra terveit az állami kiadások megfékezésére. Ennek részeként jelentette be, hogy több ezer dolgozót érintő leépítéseket hajtanak végre a közigazgatásban.

A táppénzes állomány alakulásából arra lehet következtetni, hogy akik veszélyben érezték állásukat, inkább az átmeneti védettséget biztosító betegállományba menekültek. Ez idő alatt ugyanis nem lehet felmondani a munkavállalónak, és a megszerezhető jövedelem is magasabb (legalább kétévi biztosítási idő esetén a figyelembe vehető napi átlagkereset 70 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében 60 százaléka), mint ami munkanélküli-ellátásként kapható. A táppénzt biztosítási jogviszony megléte esetén akár egy éven keresztül is folyósítják.

A kiadásokat befolyásolja még a bruttó jövedelmek (azaz a járulékalap), illetve a biztosítotti állomány alakulása, ám az ezekhez szükséges információk hellyel-közzel már a tervezéskor rendelkezésre álltak. Nem lehetett viszont kalkulálni akkor még az elbocsátásokkal, így feltételezhető, hogy ennek része volt a kifizetések elfolyásában.

Idén ellentétes hatások alakítják majd a kassza költését. A tavaly szeptemberben bevezetett, idén januárban máris feljebb tornászott minimális járulékalap ugyanis megemeli a táppénzfizetést. Vélhetően persze nem zárultak le teljesen a közigazgatásban a leépítések, ami hozzátehet valamennyit a kiadásokhoz. Ugyanakkor egy eddig kevés nyilvánosságot kapó változás megtakarítást hoz a kasszának. A 2007-es költségvetés megalapozását célzó tavalyi törvényben drasztikusan, 90-ről 45 napra csökkentették a passzív (vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósítható) táppénz jogosultsági idejét, amit méltányosságból újabb 45 nappal hosszabbíthat meg az egészségbiztosítási szerv - szemben az eddigi 90 nappal.

Az OEP-nél mindezek mellett az ellenőrzésekben is bíznak, ami pénzt hozhat vissza a kasszába, ezért vélik reálisnak a 2007-re tervezett 102,6 milliárdos táppénzkiadási keretet, ami 2,6 milliárddal nagyobb, mint a tavalyi kiadás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában