Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Területalapú támogatás

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) január közepén megkezdi a 2006–2007-es területalapú támogatás nemzeti kiegészítő részének (top-up) kifizetését – tájékoztatott Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnöke.

Soproni [namelink name="Horváth Lajos"] közölte: ebben az évben 160 ezer gazdálkodó jogosult a támogatásra. Pk hektáronként 12.405 forintot vehetnek fel. Ez az összeg kisebb az előző évinél, amely hektáronként 19.142 forint volt. A csökkenés okát a sajtófőnök abban jelölte meg, hogy idén a jogosnak minősített túligénylések miatt az úgynevezett visszaosztási ráta 0,97 százalékos volt. Emellett az agrárkormányzat többet fordított az állattenyésztés támogatására, valamint a tejtermelő gazdálkodók segítésére. Továbbá a gabona európai uniós intervenciós felvásárlásának költségeit is a nemzeti támogatás forrásaiból fedezték. Idén a nemzeti kiegészítés teljes összege 78 milliárd forint. Ebből az összegből 44 milliárd forint jut a szántóföldi növénytermesztés támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában