Ország-világ

2007.01.30. 15:19

Tizenhárom javaslatról tárgyalt az MDF Gyurcsány Ferenccel

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és a kormány szakértőivel, államtitkáraival tárgyalt a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési frakciója az Országházban kedden.

Az MDF által kezdeményezett tanácskozáson, a párt tizenhárom javaslatáról egyeztettek, amelyben a középosztályt érintő legfontosabb kérdéseket foglalták össze.

Gyurcsány Ferenc a megbeszélésre nem egyedül érkezett, hanem a Miniszterelnöki Hivatal több államtitkára társaságában.

Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető mellett az MDF teljes parlamenti képviselőcsoportja részt vett a tanácskozáson.

Az eredeti tíz pontot az MDF-hez érkezett több mint kétezer telefon, sms és e-mail alapján egészítették ki további hárommal. A párt külön erre a célra létrehozott zöld számon és elektronikus levélben várta az állampolgároktól a középosztályt érintő kérdéseket.

A Híradó tudósítója Luigits Tamás elmondta: tíz és fél kérdésben további egyeztetéseket tart majd az MDF és a kormány és két és fél kérdésben pedig nagyon messze vannak az álláspontok egymástól.

A miniszterelnök az egyeztetést követő tájékoztatón azt mondta: nagy gondossággal fogják átnézni az MDF javaslatait, Dávid Ibolya pedig bejelentette: ugyanilyen találkozót kezdeményeznek Orbán Viktorral is.

A demokrata fórum elnöke elmondta, hogy az egyeztetésen nem volt egyetértés a tiszta kezek hivatalát illetően, valamint az árfolyamnyereség- és kamatadó eltörlése tekintetében. Hozzátette: az örökösödési illetékkel kapcsolatban köztes megoldás születhet.

Dávid Ibolya újságírói kérdésre megerősítette, az MDF nem fog koalícióra lépni a kormányoldallal a jövőben sem, a MDF elnöke azt mondta: ők ügyeket szeretnének támgatni, függetlenül attól, hogy jobb vagy balodalról jönnek ezek a javaslatok.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végére nemzeti szakmai kerekasztalt kezdeményez a nyugdíjrendszer, illetve a közoktatás jövőjéről, valamint a versenyképesség kérdéseiről - mondta a kormányfő a azután hogy találkozott az MDF parlamenti frakciójával kedden az Országházban.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ország sorsát meghatározó három kérdésről a társadalmi partnerekkel és a parlamenti szakbizottsági elnökökkel szeretne egyeztetni a kerekasztal keretében. A testületek munkája végig nyilvános lesz, egyebek mellett on-line felületen is - tette hozzá a kormányfő.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában