Ország-világ

2007.01.03. 15:19

Többet költhetnek a cégek a dolgozóik oktatására

A munkaügyi tárca számításai szerint akár 200–500 millió forinttal is többet költhetnek a mikro- és a kisvállalkozások saját dolgozóik képzésére a januártól életbe lépett jogszabályváltozás miatt.

A szakképzési hozzájárulás a cégek által kifizetett éves bruttó munkabér másfél százaléka, amelynek 0,5 százalékát, azaz a fizetendő járulék egyharmadát saját munkavállalóik képzésére fordíthatják. Ám mostantól a mikro- és kisvállalkozások számára ez az arány hatvan százalékra emelkedik. A többi vállalkozás - így például a multinacionális cégek - továbbra is a bruttó kötelezettség harmadát számolhatja el.

A szakképzésben egyébként zajlik a moduláris képzés bevezetése. Ebben az új rendszerben egy-egy szakma ismeretanyagát egységekre (modulokra) bontják, így lesznek olyan egységek, amelyek több hasonló szakmához is használhatók. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) ígérete szerint az új szerkezetű szakképzéshez alkalmazkodik egy új szakmai felügyeleti rendszer. Az úgynevezett Országos Képzési Jegyzék-bizottságok funkcióját hamarosan egy harminctagú tanácsadó testület veszi át.

Kedvezőnek ítéli a szakképzés terén történő változásokat az IBM Magyarország. Intődy Gábor, a társaság kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a felsőfokú szakképzésből kikerülők tudása magas színvonalú, de a műszaki területeken kevés végzős van, így ösztönözni kellene, hogy a fiatalok ilyen típusú képzésekre jelentkezzenek.

A vállalatok által szervezett oktatások népszerűségét bizonyítja a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. példája is. Mészáros Péter, a két társaság humánerőforrás-igazgatója elmondta: egy szakközépiskolával együttműködve saját szakmunkásképző bázist alakítottak ki, így például a villanyszerelő fiatalok a legmodernebb környezetben szerezhetik meg első munkatapasztalatukat.

A képzések gyakorlatorientáltságát és a versenyszféra igényeihez való alkalmazkodást garantálja az is, hogy a munkaügyi tárca ösztönzi a tanulószerződések kötését. A minisztériumnak egyébként január 31-ig kell átadnia annak a 11 szakmának a listáját, amelynél a szakmai és vizsgakövetelmények korszerűsítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában