Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Új Magyarország Fejlesztési Terv – új pályázatok

Január végéig négy új pályázati kiírás jelenik meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a gazdaságélénkítés, a foglalkoztatásbővítés és a humánfejlesztés témakörében – közölte a fejlesztéspolitikai kormánybiztos a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Bajnai Gordon tájékoztatása szerint 2007-ben a kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésére 20 milliárd forint, a munkahelyteremtésre a hátrányos helyzetű kistérségek esetében 9 milliárd, a vállalati képzésre egymilliárd, míg a Lépj előre program folytatására várhatóan több milliárd forint áll rendelkezésre a tervek szerint. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a jelenlegi uniós pályázati pénzek legalább ötszörösét kellene Magyarországnak a kis- és középvállalkozások számára elérhetővé tenni.


Fejlesztik a szak- és háziorvosi szakellátásokat

A következő 2–3 évben megindulnak azok a fejlesztések, amelyek a járóbeteg- és háziorvosi ellátások javítását, országon belül kiegyenlítését szolgálják – mondta az egészségügyi miniszter tegnap. Molnár Lajos közölte: az elkövetkező években mintegy 400 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a fejlesztésekre, amely pénzekhez pályázat útján juthatnak a szolgáltatók. A fejlesztések elsősorban azokat a kistérségeket érintik, ahol nincs szakorvosi ellátás.

Mikola István az egészségügyről

A kormányzat felelőtlen, szakmailag előkészítetlen reformjával káoszt teremt az egészségügyben – jelentette ki Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke. A Fidesz kezdeményezi az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának rendkívüli összehívását és rendszeres ülésezését. Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke elmondta: örülnek, hogy a Fidesz visszatér a parlamenti keretek közé, és annak is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a végrehajtás folyamatában be szeretne kapcsolódni az egészségügyi reformba.

Helyén maradhat a svábhegyi gyermekklinika

Az egészségügyi miniszter ígéretet tett a Svábhegyi Országos Gyer-

mekallergológiai és Fejlődésneurológiai Intézet egyben maradására, amelyet az intézmény közalkalmazotti tanácsa örvendetesnek tart. A tanács elnöke szerint a szakminiszter ígéretet tett arra, hogy az intézet – az általuk ajánlott szűkített keretek között –, mint a gyermekallergológia és -pulmonológia egyedülálló országos szakmai centruma, egyben marad. Stéger Gabriella elmondta, hogy a miniszter ezt az ígéretet személyesen az intézmény igazgatójának tette még decemberben. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában