Ország-világ

2007.01.17. 15:19

Újjáéled a kónyi verbunk

Tizenkét éve folyik néptáncoktatás a kónyi Pipitér Néptánc Egyesületben. A kónyi verbunk megismertetését tartják a jövő egyik fontos feladatának.

Németh Zoltán

– A Pipitér egyesület 1995-ben alakult szakkör jelleggel, de már négy éve alapfokú művészeti oktatás keretében működik. A 87 tanuló félévente vizsgát tesz, és bizonyítványt kap teljesítményéről – tudtuk meg Turiné Németh Máriától, a Deák Ferenc Általános és Művészeti Alapiskola igazgatójától.
Az igazgató szerint a néptánctanítás legfontosabb feladata, hogy átadja, megszerettesse a magyar népi kultúra – különösen Kóny és a Rábaköz – hagyományait, szokásait. Fejlessze a gyermekek mozgáskultúráját, kapcsolatteremtő képességét.
A kónyiak visszatérő vendégei a Győri Nyárnak és ennek részeként minden évben a községben is megrendezik a nemzetközi folklórgálát. Többször szerepeltek Szlovákiában, Lengyelországban, a bécsi Weihnachton. Legutoljára a győri egyetemi csarnokban rendezett Monarchia Festen léptek fel. Arany minősítéssel ismerték el felkészültségüket a győri Kultúrával a Nyugat Kapujában című rendezvénysorozaton.
A jövőben a feldolgozó néptánc mellett nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a hagyományőrzésre. A kónyi verbunk a Rábaköz legelterjedtebb búcsúkezdő tánca, alaptáncként tanítják a táncművészeti főiskolán. Az utóbbi években a kónyi búcsú napja verbunktalálkozó is lett.
Az egyesület fő támogatója és fenntartója az önkormányzat. Ám idén csökken a művészetoktatási állami normatíva, ezért igyekeznek pályázati pénzekkel pótolni a kiesést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában