Ország-világ

2007.01.05. 15:19

Vényköteles lesz az Algopyrin és a Quarelin

Több országban betiltották az Algopyrint - mondta el az InfoRádió kérdésére az egészségügyi miniszter. Molnár Lajos erről azután beszélt, hogy kiderült: a népszerű orvosság a jövőben vényköteles lesz.

"A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően járunk el. Hamarosan vénykötelesek lesz az Algopyrin, amelyeknek mellékhatása káros is lehet. Egyébként az Algopyrin több országban be van tiltva és még több helyen vényköteles" – fogalmazott a miniszter.

Az InfoRádiónak azt egyelőre nem sikerült kiderítenie, hogy miért lehetett a gyógszert eddig vény nélkül kapni Magyarországon. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet csütörtökön hozta nyilvánosságra a gyógyszertárakon kívül árusítható készítmények listáját. Ennek értelmében egyebek mellett vényköteles lesz két fájdalomcsillapító, az Algopyrin és a Quarelin.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke az InfoRádióban elmondta: egyetért azzal, hogy az Algopyrint a jövőben csak vényre lehet majd megvásárolni, ugyanakkor a patikán kívül árusítható gyógyszerek listáján olyan készítmények is szerepelnek, amelyek csak megfelelő körültekintéssel alkalmazhatók.

Az egészségügyi miniszter úgy látja, hogy megfelelő a gyógyszerár-támogatási rendszer, ugyan a támogatás csökkentésével több készítményért több pénzt kell fizetni, de ez Molnár Lajos szerint természetes.

A miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta: természetes, hogy drágulnak a gyógyszerek 10-12 százalékkal, ez így van az uniós országok többségében is. A miniszter közölte: legkevesebb 12-18 százalékkal kerül többe idén azoknak a krónikus betegségekben szenvedőknek a gyógyszeres kezelése, akik hajlandók az azonos hatóanyagú készítmények közül az olcsóbbat választani. Akik ragaszkodnak eddigi gyógyszereikhez, azoknak nagyobb áremelkedéssel kell számolniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában