Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Véres gyémánt

Egy halász, egy katona és néhány ravasz üzletember ugyanazt a megfizethetetlenül ritka, különleges gyémántot próbálja megszerezni. Van köztük, akinek természetesek a veszélyes kalandok, és van, aki akaratán kívül keveredik bele a macska-egér játékba.

rendező: Edward Zwick
zeneszerző: James Newton Howard


operatőr: Eduardo Serra
producer: Gillian Gorfil, Marshall Herskovitz, Graham King, Darrell Roodt, Paula Weinstein, Edward Zwick
vágó: Steven Rosenblum

szereplő(k):
Leonardo DiCaprio (Danny Archer)
Djimon Hounsou (Solomon Vandy)
Jennifer Connelly (Maddy Bowen)
Michael Sheen (Simmons)
Arnold Vosloo
Jimi Mistry (Nabil)
Stephen Collins (Walker)

A film sztorija

A történet az 1990-es években, a polgárháború sújtotta Sierra Leonéban játszódik. Bár mind a két főszereplő, az ex-zsoldos, Danny Archer (Leonardo DiCaprio) és a mende származású halász, Solomon Vandy (Djimon Hounsou) afrikai, tapasztalataikban, sorsukban annyira különböznek egymástól, amennyire csak lehet. A film végére azonban sorsuk teljesen összefonódik egy rózsaszín gyémántnak köszönhetően.

Solomon, akit elválasztottak családjától, és arra kényszerítettek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit óriási kockázatot vállalva eldug. Tudja, ha elkapják, gondolkodás nélkül megölik. Ugyanakkor a gyémánt segítségével meg tudná menteni menekültként tengődő feleségét és lányait, és a gyermekkatonák sanyarú, kegyetlen életét élő fiát, Diát.

Archer, aki gyémánt- és fegyvercsempészet miatt börtönben ül, tudomást szerez Solomon elrejtett kincséről. Tudja, hogy egy életben csak egyszer kerülhet az ember kezébe egy ennyire értékes gyémánt - elég értékes ahhoz, hogy végre elhagyja a korrupt és véres Afrikát.

Maddy Bowen (Jennifer Connelly), a szép ideálokat kergető amerikai újságírónő azért utazik Sierra Leonéba, hogy leleplezze a véres gyémántok történetét, és bizonyítsa a gyémántipar vezetőinek bűnösségét, vagyis azt, hogy mindig a profitot választják a tisztesség helyett. Maddy Archert nézi ki magának, mint hírforrást, de elég hamar rá kell jönnie, hogy Archernek nagyobb szüksége van rá, mint fordítva.

Maddy segítségével Archer és Solomon nekivágnak egy nagyon veszélyes útnak, keresztül a lázadók uralta területeken. Archer azt reméli, hogy Solomon megtalálja az értékes rózsaszín gyémántot, Solomon pedig abban bízik, hogy ennél valami sokkal fontosabbat is megtalál: a fiát. www.port.hu

Kritikák
mozinet.hu - Lengyel Gábor

"Azért a Véres gyémánt nem teljesen elhibázott próbálkozás: a színészek

megtesznek minden tőlük telhetőt, Zwick húszéves rutinnal ledirigált harci jeleneteibe beleremeg a mozi, azt pedig megrendítő látni, hogy családjuktól elszakított gyerekek kezébe fegyvert adnak és gyilkológépet csinálnak belőlük. Viszont a dráma unalommá és akaratlan komikummá válik, amikor Zwick az egyik szereplőnek tízperces haldoklási jelenetet rendez."
A teljes cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában