Ország-világ

2007.01.20. 15:19

Veszélyes lehet a disznóvágás a meleg idő miatt

Magyarországon évente 2-8 botulizmus, ismertebb nevén kolbászmérgezés fordul elő, melyeknek kimenetele gyakran végzetes. A tragédia elkerülhető lenne, ha a disznóvágást végzők jobban figyelnének a feldolgozáskor a fertőtlenítésre, tisztaságra és a megfelelő hőmérsékletre.

A megbetegedést a házi disznóvágások során a nem megfelelően hőkezelt füstölt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. Ilyenkor a termékben marad a Clostridium botulinum baktérium által termelt mérgező anyagcseretermék (botulotoxin), és ennek elfogyasztása okozza a bajt. A kórokozó által termelt méreg rendkívül erős hatású, embernél egy grammnyi mennyiség milliomod része is halálos.

A méreganyagot termelő baktérium – mint mindegyik – a magas hő hatására elpusztul, fontos tehát arra odafigyelni, hogy a hurkaféléket lassan kell abálni, hogy belsejük is alapos hőkezelést kapjon. Továbbá a baktérium hideg körülmények között nem termel méreganyagot, így célszerű lenne a régi szokásokhoz igazítani a disznóvágások időpontját, vagyis a fagyos téli hónapokra. A kémhatásra is érzékeny a méreg, így nitrites pác-só előírt mennyiségű adagolása is védelmet jelent.

Ha mégis enyhébb időben vágják le az állatot, érdemes arra figyelni, hogy a feldolgozást egészséges emberek végezzék, és a környezetet, az eszközöket a disznóvágás előtti napon alaposan mossák le. Figyelni kell arra is, hogy ha a hús földdel, vagy béltartalommal szennyeződött, nem elég letörölni, hanem javasolt vékony rétegben levágni a szennyezett felületet – figyelmeztet a MEBIH.

A botulizmus tünetei több nappal a házi disznóvágásból származó termék elfogyasztása után jeletkeznek. Ilyenkor levertnek érzi magát az ember, izzad, izomfájdalmai, hasi panaszai vannak, látási zavart, szájszárazságot, nyelési és hangképzési zavart, rekedtséget, esetleg bénulásos tüneteket tapasztalhat. Ezek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A nem megfelelően elkészített disznótoros okozhat más, hányással és hasmenéssel járó, ételmérgezés jellegű megbetegedést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában