Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Veszélytelenek-e a vény nélkül kapható gyógyszerek?

Nagy a kísértés: ha nem vagyunk jól, nincs időnk vagy kedvünk orvoshoz menni, de útba esik a patika.

Nagy a kísértés: ha nem vagyunk jól, nincs időnk vagy kedvünk orvoshoz menni, de útba esik a patika. Mivel nincs szükség receptre, csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik gyógyszer lenne a legalkalmasabb a panaszokra. Bár egyszerű recept nélkül venni egy nátha elleni orvosságot vagy fájdalomcsillapítót, olyan kombinációt találni, ami pontosan a tüneteknek megfelel, nem is olyan könnyű.

Milyen kockázatokkal jár?

Az egyik mondjuk tüsszentésre, orrdugulásra és köhögés ellen jó, de nem köhögünk; a másik lázcsillapításra, orrdugulásra, orrfolyásra jó, de nem vagyunk lázasak.

Így nem csoda, hogy sokan az apró betűs szedést a betegtájékoztató alján, mely az esetleges veszélyekre figyelmeztet, el sem olvassák.
Bár a legtöbb recept nélkül kapható gyógyszer biztonságos és hatásos, nincs olyan gyógyszer, melynek szedése teljesen kockázatmentes. Még akkor is, ha az ajánlott adagban szedjük, és a gyógyszer azt teszi, amit tennie kell, a vény nélkül kapható gyógyszerek is okozhatnak problémákat.

Nem ritka, hogy a beteg kezelésével kapcsolatos gondot az a vény nélkül kapható gyógyszer okozza, melyet a beteg gyakran kezelőorvosa tudta nélkül szed.

A problémák közül néhány, ami felmerülhet vény nélkül kapható gyógyszer szedése esetén.

Nem megfelelő gyógyszer kiválasztása

– Ha valaki köhögéscsillapítót szed, és a köhögés asztma miatt van, valószínűtlen, hogy hasson. Ráadásul, amíg várjuk, hogy a köhögéscsillapító kifejtse hatását, az asztma rosszabbá válhat. A helyes kezelés késedelme veszélyes lehet. Egy tanulmány azt találta, hogy pl. Candida elleni gyógyszereket szedtek tévesen olyan tünetek miatt, amelyeket bakteriális húgyúti fertőzés okozott, mely szövődményként ráterjedve a vesére súlyos betegséghez, vesemedence-gyulladáshoz vezethet.

Mellékhatások

– Vény nélkül kapható gyógyszerek esetén súlyos mellékhatás általában ritkán fordul elő, de a mellékhatások felléphetnek; és bizonyos gyógyszercsoportokban ezek a reakciók elég súlyosak lehetnek. Pl. az allergia ellen használt antihisztaminok álmosságot okozó hatása közismert. Idős embereknél az antihisztaminok zavartságot, szédülést vagy elesés okozhatnak. Egy csípőtáji törés nagy ár azért a kényelemért, hogy megpróbálják az allergiát házilag kezelni, de ilyesmi mégis megtörténhet.

Gyógyszer-kölcsönhatások

– Bármelyik gyógyszer, a vény nélkül kapható gyógyszerek is, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Bármilyen gyógyszer, aminek nyugtató hatása van, pl. az antihisztaminok (allergiaellenes gyógyszer) mellékhatását fokozza, így aluszékonyság, zavartság lép fel, különösen idős emberekben.

A meglévő betegség rosszabbodása

– Vény nélkül kapható gyógyszerek okozhatják egy már meglévő tünet rosszabbodását. Általában ez akkor történik, amikor a fennálló betegséget még nem ismerték fel. Például ha valakinek enyhe veseelégtelensége vagy fekélye van, ráadásul a beteg nem tud róla, mert mindkettő csendes, panaszt nem okoz, a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. Ibuprofen vagy Naproxen és mások) ronthatják az állapotot.

Helytelen szedés

– A gyógyszert sokan gyakrabban szedik vagy nagyobb adagban, mint ajánlott. Egy közvélemény-kutatás felveti, hogy ez nem is ritka – az emberek majdnem egyharmada bevallotta, hogy az ajánlott adagnál többet szed a vény nélkül kapható gyógyszerekből.

Kettős gyógyszerelés

– Néhány vény nélkül kapható gyógyszer a receptköteles gyógyszerekhez hasonló vagy azonos hatóanyagot, bár gyakran alacsonyabb adagot tartalmaz. Könnyű túladagolni egy gyógyszert, ha a hatóanyaga már benne van egy másik készítményben.

Kiszámíthatatlan reakciók

– Csak mert egy gyógyszer vény nélkül kapható, a ritka és kiszámíthatatlan allergiás reakciók ezeknél is előfordulhatnak.

Dr. Gyenes Monika Társadalomorvostan-szakorvos


Ha szedjük, akkor hogyan?

Néhány probléma megoldása egyszerű: olvassuk el az apró betűs részt, szedjük úgy a gyógyszereket, ahogy ezt a betegtájékoztató ajánlja. Ne szedjük a szert, ha allergiásak vagyunk valamelyik összetevőjére. Ismerjük krónikus betegségünket, ha van.

Különösen figyeljünk azokra a figyelmeztetésekre, melyek saját esetleges betegségünkre vonatkoznak, és kockázatosabbá tennék a gyógyszer szedését. Kérdezzük meg kezelőorvosunkat vagy a gyógyszerészt. Családorvosunknak mindenképpen tudnia kell arról, milyen gyógyszereket szedünk.

Ne a hirdetésekre támaszkodjunk, amikor gyógyszert választunk. Olvassunk könyveket, böngésszünk megbízható internetes oldalakat, illetve kérjünk tanácsot háziorvosunktól, hogy a gyógyszert szedhetjük-e, vagy sem. Kövessük pontosan a betegtájékoztató adagra és a szedés gyakoriságára vonatkozó ajánlásait. Ha egy lehetséges mellékhatást tapasztalunk, hagyjuk abba a gyógyszer szedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában