Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Visszavonul a Magyar Posta

Ezer településen vállalkozókra bízná az üzemeltetést 2009-ig a Magyar Posta, számos városi hivatalát viszont már az év végéig bezárná. A hálózatkarcsúsítástól több milliárd forint megtakarítást várnak.

A Népszabadság értesülése szerint visszavonul a Magyar Posta: a társaság 2841 saját állandó helyéből kevesebb mint 1800-at tartana meg. Az átalakításoknak a postai piac 2009-es liberalizációjáig be kellene fejeződniük. Elmaradásuk esetén ugyanis a cég alulmaradhat a nagy külföldi postákkal és a ma még védett piacainak egy-egy szeletére lecsapó vállalkozásokkal szemben. Az előremenekülés jegyében az eddig 950 kistelepülésen beindított - a vállalat tapasztalatai szerint jól működő - mobilposta-szolgáltatás fejlesztését az idén is folytatják. A formálódó hálózatkarcsúsítási terveknek 2007-ben még nem lesz hatásuk, egy évvel később azonban sok települést elérnek majd a változtatások.

A lap értesülései szerint a Magyar Posta mintegy ezer településen vállalkozókra bízná a küldemények felvételét, illetve az állandó postahelyek feladatainak ellátását. Az átalakítás előkészítése már megkezdődött, az érintett települések listája egyelőre nem ismert. Csupán annyi biztos: a következő két évben kiépülő sajátos franchise-hálózatban dolgozó vállalkozók munkájáért a posta felel majd. A többletkockázatért cserébe a hálózat hatékonysága megközelítheti a külföldi postákét - a többi között a németét, vagy az osztrákét. Pedig Németországban állandó postahely fenntartására csak a kétezer fősnél nagyobb településeken köteles a posta, míg a hazai előírások szerint ez 600 lelkesnél nagyobb falvakban kötelező. Ausztriában pedig gazdaságtalan működés esetén - az önkormányzati egyeztetések után - a posta jogosult a hivatal bezárására.

A vállalkozók bevonására a posta az utóbbi években tett már kísérletet. A postamesterré átvedlett postásokkal kötött szerződéseit a társaságnak most valós vállalkozási szerződésekre kell váltania. A postamesterséget csupán valódi vállalkozásoknál - vendéglőkben, közértekben - lehet fenntartani. Azaz, míg a helyi kézbesítő nem dolgozhat vállalkozóként a postának, a temetkezési vállalkozónál működhet postahivatal. Ráadásul a tapasztalatok szerint nyereséges postamesterséget csak az ügyfelek számára is kényelmesebb, hosszabb ideig nyitva tartó, kapcsolt vállalkozásként lehet működtetni.

A posta nemcsak a kistelepüléseken, hanem a városokban is meghúzza a nadrágszíjat. Értesüléseink szerint a cég az idén - a postatörvény adta lehetőségek betartása mellett - több tucat városi postahivatalát bezárná. Egy részüket azért, mert a közelben új, korszerűbb posta kezdte meg működését. Így a bezárási hullám az első körben a postának is otthont adó bevásárlóközpontok szomszédságában működő kispostákat érheti el. Emellett a közelmúltban települések összevonásával létrejött városokban is számítani lehet egy-egy posta bezárására. Két összeolvadó falu önálló postahivatalai közül például előreláthatólag csak egyet tartanak majd meg.

A hálózatkarcsúsítástól az állami cég még pontosan meg nem határozott, de évente mindenképpen több milliárd forint megtakarítást remél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában