Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Vízummentesen Amerikába

A magyar Külügyminisztérium szóvivője szerint a korábban vártnál gyorsabban megszülethet a vízummentességi megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között. Polgár Viktor ezt annak kapcsán mondta el, hogy szerdán tizenhárom, többségében európai ország képviselőjével tárgyal az amerikai belbiztonsági minisztérium államtitkár-helyettese a vízumpolitikai reformról Prágában. A prágai tanácskozáson Magyarországot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium főosztályvezetői képviselik. A külügyi szóvivő rámutatott: a mostani tárgyalások a turisták vízummentes utazásáról szólnak és nem vonatkoznak például a munkavállalásra.


Hallgatói juttatások

Átalakul a felsőoktatási hallgatói juttatások rendszere, s az intézményeknek április 30-ig kell megalkotniuk térítési és juttatási szabályzatai-

kat – közölte Hiller István szerdán azt követően, hogy a kormány elfogadta a vonatkozó rendeletet. A jogszabály értelmében a 2008 szeptemberétől fizetendő fejlesztési részhozzájárulásból befolyt összeg 33–50 százaléka a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatók támogatására, míg a fennmaradó rész az intézmények fejlesztésére fordítható – mondta a szaktárca vezetője. A hallgatói támogatásokról kifejtette: a 116.500 forintos hallgatói normatíva 35–40 százaléka szociális, 59 százaléka teljesítményalapú támogatásként osztható szét. A rendszer új eleme az első évfolyamosok alaptámogatása, amely nem alanyi jogú, hanem pályázat útján a szociálisan rászorulók kaphatják.

Alkotmányellenes rendelkezések

A titkos információgyűjtésre vonatkozó egyes rendelkezések alkotmányellenességét mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) szerdán elfogadott határozatában. Szikinger István alkotmányjogász szerint a döntés a bűnüldöző munkát segíteni fogja. Az ORFK bűnügyi főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy bűnüldözési érdek nem kerül veszélybe. A rendőrségi törvény, a büntetőeljárási törvény, valamint a jövedéki törvény több rendelkezését semmisítette meg a testület javarészt ez év december 31-i hatállyal – tartalmazza az AB közleménye. A határozat indoklása szerint a kifogásolt rendelkezések alkotmányellenesek, mert kidolgozatlanságuk, bizonytalanságuk a kérdéses jogintézmény működését kiszámíthatatlanná, ellenőrizhetetlenné teszi. Továbbá sérti az emberi méltósághoz, a magánlakáshoz, a magántitkok és az egyes személyes adatok védelméhez, a tisztességes eljáráshoz és a védelemhez való alkotmányos jogot. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában