Ország-világ

2007.02.09. 15:19

Az Amnesty International elégedett a Gönczöl-jelentéssel

Megdicsérte a Gyurcsány-kormányt az Amnesty International, amiért gyorsan reagált az őszi eseményekre, felállította a Gönczöl Katalin vezette vizsgáló bizottságot, aminek eredményével is elégedett a nemzetközi jogvédő szervezet. A rendőrök látható azonosítójáról viszont gondoskodni kéne.

Az Amnesty International szerint a kormány gyorsan reagált az őszi zavargások után

Az Amnesty International (AI) szerint a magyar kormány gyorsan reagált az őszi zavargások után, példaértékű az ügy gyors kezelése, a Gönczöl-bizottság felállítása, mondta Dick Oosting, az emberi jogi szervezet európai uniós irodájának igazgatója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján. Az AI elégedett a bizottság eredményeivel.

Az AI azonban aggodalmét fejezi ki a zavargások során alkalmazott túlzott rendőri erő miatt és azért, mert egyes rendőrök nem viseltek az intézkedések során azonosítót. Az őrizetbe vett személyek alapvető jogait több esetben pedig megsértették.

Az AI azt javasolja, hogy a rendőröket képezzék ki erő használatakor a szükségesség és arányosság elvének mindenkori tiszteletben tartására és a hatóságok gondoskodjanak róla, a tömegeseményeken és elfogásban részt vevő rendfenntartók látható azonosítót viseljenek.

Szükség van a sértettek kártérítésére és, hogy meglegyen a rendőrség demokratikus civil ellenőrzése, mondta Dick Oosting.

Dick Oosting újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az azonosító eltakarása vagy fel sem tétele a ruhára, utasításra történhetett, ezért felelős Budapest rendőrfőkapitánya.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában