Ország-világ

2007.02.25. 15:19

Fidesz-nagygyűlés a Terror Házánál

A mai magyar demokrácia helyzetéről beszéltek a szónokok vasárnap Budapesten a Terror Háza Múzeumnál, ahol a Fidesz szervezett emlékező nagygyűlést a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

A nagygyűlésen mintegy ötezer ember vett részt – jelentették a helyszínről a távirati iroda tudósítói.
Az elsőként felszólaló Schmidt Mária beszédében azt hangsúlyozta, hogy a hétköznapi „kis kommunizmusok” itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt. A Terror Háza Múzeum főigazgatója összefogást és párbeszédet szorgalmazott a demokráciát és a szabadságot fenyegetőkkel szemben.
Szájer József a megemlékezésen arról beszélt, hogy az elmúlt években meggyengültek a magyar demokrácia és jogállam pillérei: a hatalom önkénye alá vonta a sajtó jelentős részét, leváltotta a kormánytól független intézmények neki nem tetsző vezetőit és megtámadta a polgárok szabadságát, amely köré „vasfüggönyt emelt”. „A vasfüggöny, amit a mai kormány alkotmányellenesen ott (a Kossuth téren) emelt, szimbóluma a meggyengült magyar jogállamnak, szimbóluma annak, hogy az ország mai vezetői híján vannak az alapvető demokratikus készségeknek” – emelte ki Szájer József. A néppárti EP-képviselő szerint a jogállamot az veszélyezteti igazán, ha a miniszterelnök vagy a rendőrfőnök úgy gondolja, hogy felülemelkedhet a törvényen.
Nem diktatúra, de nem is igazi demokrácia az, ami ma Magyarországon van – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki utolsóként szólt az Andrássy út 60. előtt összegyűlt tömeghez. Mint mondta, „nap mint nap éreznünk kell, látnunk kell, tudunk kell, hogy hazánk nem igazi demokrácia”, ugyanakkor úgy vélte, ez nem is diktatúra, hiszen akkor nem lehetnének itt, és nem fejthetnék ki véleményüket. Az ellenzéki politikus szerint egy demokrá-

ciában elképzelhetetlen, hogy a helyén maradjon egy miniszterelnök, aki szándékosan csődbe viszi az országot és ezt szándékosan elhazudja, csak azért, hogy pártja és ő maga hatalmon maradjon.
Pokorni Zoltán beszédének elhangzása elhangzása után többen hangosan Orbán Viktor felszólalását követelték, de a Fidesz elnöke csak hallgatója és nem szónoka volt a rendezvénynek.
A gyűlés végén a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy gyújtsanak gyertyát, illetve helyezzék el a megemlékezés virágait a múzeum falánál. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában