Ország-világ

2007.02.09. 15:19

Láncfűrésszel mennek a tilosba

A tél beálltával a fatolvajok száma is növekszik: a „zavaros” tulajdonviszonyú ladaméri somosban – mely a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része – friss vágásnyomokkal találkoztunk. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a Szigetközben a fatolvajokra.

Cs. A.

Láncfűrésszel, pótkocsival vagy utánfutóval járják az erdőket a fatolvajok Szigetközben. Jó néhányan lebuktak már, ám a tulajdonjogok tisztázatlansága miatt például a ladaméri somos keményfáit jócskán megritkították. Csak az elmúlt hétvégén 10–12 köbméter tűnt el innen. [namelink name="Horváth Csaba"], a Mosonma-

gyaróvári Rendőrkapitányság vezetője elmondta: a Felső- és Közép-Szigetközben kiemelt figyelmet fordítanak a fatolvajokra. Októberben Papréten a rendőrök fogtak el egy mosonmagyaróvári fiatalembert, aki összesen mintegy nyolc köbméter fát rakott fel a pótkocsijára, közel 65 ezer forint értékben. A kitermelt rönkök már hosszabb ideje ott hevertek, ezért azt gondolta, ott felejtették azokat és már senki sem fogja keresni.

Köbmétere 16 ezer forint

A másik „problémás terület” a ladaméri somos, mely a szövetkezet különválása óta „gazdátlan”. Öreg tölgyek szegélyezik utunkat a somos felé a Dunaszeg és Győrladamér közötti határban. A talajvíz alacsony szintje miatt kifordult fák láthatóak több helyen. A somosba vezető úton keréknyomok: jól látszik, nemrégiben már jártak előttünk. Az út mentén több helyen friss vágásnyomok: láncfűrész harapott a combnyi vastag fákba. Nem nehéz kitalálni: valószínűleg tolvajok jártak erre.
Névtelenséget kérő vezetőnk szerint „egytengelyes” traktorral, utánfutóval érkeznek a fűrészesek: a kidöntött fát gyorsan méterbe vágják, feldobják a kocsira és már mennek is. „Egy köbméter tizenhatezerbe kerül, sokaknak egyszerűbb innen lopni” – mondja. A Holt-Duna áteresztőgyűrűjéhez érünk, Alsó-Szigetközben vagyunk, a vízpótlás hiánya miatt most ez a csatorna is kiszáradt. Pedig a nádason túl – mely a Fertő tavi nádgazdaság kezelésében van – a dunaszegi Morotva-tóban állítólag bőven akad hal. A ladaméri somosról sokan azt gondolják, afféle „senki földje”, ezért is viszik onnan a fát. A Szigetközi Tájvédelmi Körzethez tartozó rész gazdátlannak tűnik, úgynevezett maradványterület, emiatt gyakran megfordulnak erre illetéktelenek. Az erdő tulajdonviszonya a termelőszövetkezet szétválása után lett tisztázatlan.

Rendezetlen tulajdonviszony

Tatai Zoltánné győrladaméri polgármester elmondta: ők is tudnak róla, hogy folyamatosan lopják a fát a somosból, ám az önkormányzat – mivel nem a kezelésébe tartozik a terület – tehetetlen.
– Utánajártam, s úgy tudom, hogy használója a dunaszegi szövetkezet: az itteni nagygazdák korábban szántóföldet kértek a somosért. Nincs igazán gazdája az erdőnek, szinte az összes tölgyfát kilopták belőle. Próbáltam korábban lépéseket tenni a megszerzése érdekében, ám ez nem sikerült: enélkül viszont nem tudjuk megvédeni. – mondta a polgármester.
Pék László, a dunaszegi szövetkezet elnöke elmondta: nem tartozik a téeszhez a ladaméri somos, hisz nekik nincs is saját erdőterületük. Információink szerint – mint országos jelentőségű védett terület – a Szigetközi Tájvédelmi Körzet védelme alá esik, ám nem kincstári tulajdon. A nemzeti park emberei a természetvédelmi törvény betartását felügyelik csak ezen a részen.
A győri erdőfelügyelet tájékoztatása szerint az érintett erdőterület elvileg magántulajdonban van, ám erdőgazdálkodási szempontból rendezetlen ez a rész, a tulajdonosok be sem jelentkeztek a felügyeletnél. Szállítólevél nélkül még magánerdőből sem lehet fát vinni: enélkül ugyanis nehéz kiszűrniük a rendőröknek a tolvajokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában