Ország-világ

2007.02.27. 15:19

Magyar Turizmus-díj a Fagusnak

A Magyar Turizmus Minőségi Díj 2006 egyik nyertese, a soproni Hotel Fagus Konferencia és Wellness Hotel lett. A díj egyrészt fogyasztói érdeket kíván képviselni, másrészt tájékoztatást ad a turistáknak, vendégeknek arról, hogy azt kapják, amit a csillagok jeleznek. A szálloda igazgatójával, Tölli Bálinttal az elismerés kapcsán beszélgettünk.

– Mikor határozták el, hogy indulnak a díjért?
– 2006. januárjában adtuk be a pályázatunkat, ami egy hosszú munkafolyamat elindításának vetette meg az alapjait. Munkatársaimmal együtt kellett elhatároznunk, hogy tudjuk-e vállalni, ami ezzel a feladattal jár. Megalapítottunk egy minőségi projektmenedzsmentet és tanácsot, akiknek fő feladatuk az elvárásoknak való megfelelés kidolgozása, azoknak irányítása lett. Az első felkészítő tanfolyamon megkaptuk azt a több mint 600 kérdéses, önértékelő, önelemző listát, ami az alapját képezte a minőségi díj elnyerésének. Minden egyes szolgáltatási részleget felülvizsgáltunk, heti rendszerességgel önelemző tárgyalásokat folytattunk. Közben országos konzultációkon vettünk részt, ahol komoly szakmai tanácskozások folytak az igényes vendéglátásról. Nem azt akartuk, hogy függetlenül egyes szolgáltatási területen érjünk el eredményeket, hanem kompletten valósítottuk meg a kitűzött célokat.
– Hogyan történik az ellenőrzés?
– Októberben érkeztek meg az első ellenőrök, miután a számla kiegyenlítése megtörtént, jelezték, hogy kik is ők valójában. Sajnos, akkor még találtak hiányosságokat, de mivel célunkká vált a minőségi vendéglátás kialakítása, ezért eldöntöttük, hogy pótoljuk a hiányosságokat. Így ma, ha például a vendég reggel hét órakor szeretne szaunázni, gőzfürdőzni, akkor a megfelelő hőmérséklet fogadja. A szobabekészítésünk is egységes és igényes lett. A következő ellenőrzés során – ami januárban volt – meglepődve tapasztalták, hogy minden a helyére került. A díj alapítója is járt nálunk, és elmondta az alapelveket a minőségi tanács tagjainak.
– A vendégek megérezték a változtatásokat?
– Többen jelezték, hogy a két vendégéjszakájuk között eltelt idő nagy változásokat eredményezett. A családos, ifjú házas, vagy üzleti útra, konferenciákra érkező vendégeink egyaránt hálásan és megelégedve távoztak.
– Egy díjat nem elég elnyerni, annak folyamatosan meg is kell felelni.
– Igen, valóban kihívást jelent, hiszen célunk, hogy az elvárásoknak folyamatosan megfeleljünk. Ez nemcsak a munkatársainkat, hanem a beszállítókat is érinti. Az ő esetükben nagy gondot fordítunk arra, hogy a HCCP és ISO elvárásoknak megfeleljenek. Folyamatosan figyeljük vendégeink észrevételeit, amiben nagy segítségünkre van a kérdőívünk. A minőség mindig az, amit a vendég annak tart. A díjról érdemes azt is tudni, hogy három évre adják, és közben bármikor titkosan ellenőrizhető, hiányosságok esetén visszavonható.

Magyar Turizmus Minőségi Díj

A hazai turisztikai szolgáltatások minőségének egységes és megbízható értékelésére szolgáló Magyar Turizmus Minőségi Díjat 2005-ben alapították. A díj atyja László József, a SAS légitársaság vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában