Ország-világ

2007.02.23. 15:19

Nyelv a kapcsolat alapja

Osztrák–magyar fotókiállítás megnyitójára érkezett Kismartonból Sopronba Andrea Fraunschiel, akit a két város együttműködési lehetőségeiről kérdeztünk. A polgármester a nyelvoktatásról és az A3-as autópályáról is beszélt.

C. V.

– Milyen együttműködés létezik jelenleg Kismarton és Sopron között?
– Jelenleg a két várost érintő közös turisztikai EU-projekt kidolgozása van folyamatban. Úgy gondolom, az unión belül számos pályázati lehetőség van, melyeket közösen lenne célszerű kihasználni. Régóta létezik kapcsolat az óvodáink között: Kismarton önkormányzata finanszírozza a költségét annak az óvónőnek, aki soproni óvodában játékos keretek között oktat német nyelvet a gyerekeknek. Ez fordítva is igaz, a soproniak is küldtek óvónőt a mi óvodánkba. A tapasztalatok azt mutatják, a magyarok intenzívebben érdeklődnek a német nyelv iránt, de valószínűleg ez a későbbiekben változik. Fontos lenne, hogy az iskolákban is folytatódjon a kölcsönös nyelvoktatás. Az eisen-

stadti Fachhochschuléban például kelet-európai nyelvek szak indult.
– A gazdasági együttműködés terén milyen lehetőségek ismertek?
– Az eisenstadt–soproni régiónak a nagy háromszög, Bécs–Pozsony–Győr árnyékában sajnos korlátozott lehetőségei vannak. A jelenleginél intenzívebb lobbitevékenységet kell végezni annak érdekében, hogy közös gazdasági projekteken is sikeresen szerepeljünk.
– Ismert, hogy számos soproni Ausztriában vállal munkát. Tud-e, hall-e olyasmiről, hogy osztrák részről lenne igény a magyarországi letelepedésre?
– Létezik néhány eisenstadti és határ menti cég, mely már rendelkezik magyarországi kapcsolatokkal. Ez persze elenyésző ahhoz képest, ahányan nap mint nap Ausztriába érkeznek dolgozni. Az arány egyelőre távol áll a kiegyenlítettől, de úgy gondolom, egyre inkább elfogadottá válik az osztrák cégek, vállalkozások letelepedése Sopronban és környékén.
– Hol tart jelenleg az A3-as autópálya ügye? A vulkapordányiak aláírásgyűjtésekor megállt az autópálya építése.
– Ebben a kérdésben a szövetségi kormány illetékes, tehát országos és nem helyi ügy. Az osztrákok abban a reményben kezdeményezték az A3-ast, hogy magyar oldalon megépül az út folytatása. A nyomvonal kérdésében azonban nem sikerült megállapodni a helyi kis települések lakosaival, akik féltik a nyugalmukat, ezért aláírást gyűjtöttek új nyomvonal kijelölésére. Amíg nem dől el a nyomvonal kérdése, addig áll az út építése. Psszel önkormányzati választásokat tartanak Ausztriában, addigra körvonalazódhat az autópálya kérdése.
– Miként erősítik a két város együttműködését?
– Mindkét városban új polgármester van, és úgy tűnik, sikeresen tudunk együttműködni Fodor Tamással. A tűzoltóságok között is jó kapcsolat áll fenn, de különböző egyesületek, például egyes idősklubok között is. Gyümölcsözőbb lehetne a kapcsolat, ha az oktatás minden szintjén megvalósulna a szomszéd nyelv oktatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában