Ország-világ

2007.02.28. 15:19

Törölhette a jelzést a mozdonyvezetQ?

Több mint három hete, február 6-án este valamivel 7 óra elQtt tragikus vonatbaleset történt a Komárom és SzQny közötti szakaszon, amelynek következtében a gyQri V. Gábor mozdonyvezetQ a helyszínen életét vesztette (Kisalföld, 2007. február 7., 8., 9.). A felismerhetetlenségig összetört mozdonyt GyQrbe, innen pedig az osztrákokhoz szállították.

Harcsás

Kavalecz Imre, a MÁV sajtószóvivQje a Kisalföldet úgy tájékoztatta, hogy a vizsgálat még nem zárult le, ám részletekbe késQbb sem kíván bocsátkozni a vasúttársaság. Ha akarna, sem teheti, hiszen osztrák tulajdonban lévQ mozdonyról van szó. GyQrben csak azt tudtuk meg, hogy az összetört monstrumot innen elszállították.
Az eddig elvégzett helyszíni vizsgálatok alapján a balesetvizsgáló bizottság tagjai már több ténnyel is számolhatnak. Így például a Kisalföld birtokába jutott, részletes elemzés szerint azzal, hogy a két állomás közti jelzQk áramszünet miatt sötétek voltak, az elöl haladó tehervonat 12–15 kilométeres sebességgel Komárom felé haladt. A személyvonat szintén lassan húzott ki az almásfüzitQi állomásról és tartott Komárom irányába. A mozdonyvezetQ körülbelül 500 méter megtételét követQen növelte a vonat sebességét. Ezzel azonban csupán rövidke utat tehetett meg, mert a vezetQállás-jelzQn ismét vörös fény jelent meg, ezzel együtt a vonat automatikusan befékezQdött. EgyelQre meg nem erQsített információk szerint V. Gábor ezt a bizonyos figyelmeztetQ jelzést törölte és a vonat sebességét gyorsította. SzQnyben megállt, majd 20–25 másodperc után elindult és nagy sebességgel nekiütközött az elQtte haladó tehervonatnak. Az ütközés erejére jellemzQ, hogy a tehervonat utolsó hat kocsija kisiklott, amelybQl 5 súlyosan megrongálódott. A villamos felsQ vezeték leszakadt, a jobb vágány 120 méter hosszan rongálódott, a kár mintegy 24 millió forint.

A vizsgálat kötelezQ

Az uniós irányelveket követQ hazai szabályozás szerint minden halálos áldozatot követelQ balesetben kötelezQ független szakmai vizsgálatot végezni az okok feltárására, ennek azonban nem célja a felelQsség megállapítása, sokkal inkább a baleset körülményeinek tisztázása, így a hasonló események megelQzése. A balesetet így jelentették az Európai Vasúti Ügynökségnek is.
A független szakmai vizsgálat teljességgel tisztázhatja, a mozdonyvezetQ miként kezelte az éberségi és vonatbefolyásoló berendezést, beavatkozott-e a vonat haladásába, azaz kiiktatta-e a biztonsági mqszert, vagy sem.

Minden napra egy baleset?

Csaknem minden napra egy, azaz a múlt évben összesen 357 saját hibából bekövetkezQ balesetrQl tanúskodik a MÁV-os baleseteket részletesen elemzQ statisztika. Ezzel együtt a vasúti balesetek száma évrQl évre csökken, az összesítés szerint azonban legtöbbet még mindig a mozdonyvezetQk hibáznak. Tizenhárom évvel ezelQtt a szajoli állomáson egy tolató mozdony vezetQje mulasztott. Emiatt siklott ki a Debrecen és Budapest között közlekedQ gyorsvonat. A szerencsétlenségben 31-en meghaltak, a sérültek száma pedig meghaladta az ötvenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában