Ország-világ

2007.03.05. 15:19

230 milliárd forint támogatást nem fizettek ki a gazdáknak

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szerint az elmúlt három évben 230 milliárd forint támogatást nem fizettek ki a gazdáknak.

Jakab István a hódmezővásárhelyi Gazdanapon szervezett szombati szakmai fórumon közölte: "megvannak a tapasztalataink az uniós csatlakozás óta, hogy a magyar költségvetés és az uniós támogatások összege hogyan alakult. (...) 2004 és 2007 között eddig a három esztendőben 230 milliárd forintot sikkasztottak el a magyar gazdáktól. Ez az összeg az a nagyságrend, ami gyakorlatilag, jogszerűen járt volna (...). Nem fizették ki, de jogszerűen jár."

A MAGOSZ elnöke feltette a kérdést, miként lehet, hogy miközben folyamatosan nő az uniós területalapú támogatás, a nemzeti kiegészítésből 25 milliárd forintot levesznek, tehát, 103 milliárd helyett kifizetnek majd mintegy 75 milliárd forintot egy évvel később. Szavai szerint a 70 milliárd forintos technikai segítségnyújtás keretét, amely elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a gazda információhoz jusson, fel tudjon készülni pályázatok írására, ezzel szemben ezt az összeget olyan cégek számára fizetik ki, akik éppenséggel a fejlesztési programot készítették.

Azt tapasztalták, hogy az uniós hitelkeretekhez a gazdák tíz százaléka sem jutott hozzá és azok a multinacionális nagyvállalatok kapták, akik" létrehozták azokat a raktárakat, amelyeken keresztül tőlünk a profitot le tudták szívni" - tette hozzá. Véleménye szerint a magyar kormányzat részben pályázat, részben miniszteri rendeletekkel szabályozza a közel ezer milliárd forintos forrásfelhasználás ügyét és ez azt jelentené, hogy nem lesz jogorvoslat, fellebbezési lehetőség.

Az "elvtársak nem álltak le a termőföld kiárusításával", ez pedig azt jelenti, hogy a ma még az állam tulajdonában lévő 1,5 millió hektár földet olyan csoportok részére értékesítik, akik utána gazdasági erőfölényükkel visszaélnek, ellehetetlenítik a kisebb vagy közepes gazdaságokat és a magyar vidék sorsa megpecsételődik - hangsúlyozta. Lesz mit tenni, és nem szabad elfelejteni, hogy ma még a termőföld 55 százalékát a gazdák művelik, és rajtuk múlik, hogy engednek-e vagy megtartják - fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában