Ország-világ

2007.03.04. 15:19

A 2006-os év vállalkozói

Az év vállalkozója díjat elmúlt évi teljesítményük után ketten kapták meg Csongrád megyéből a Vállalkozók Országos Szövetségétől: a szegedi Rappai Attila és a hódmezővásárhelyi Szappanos János. A csak erkölcsi elismeréssel járó oklevelet minden esztendőben a megye vállalkozói szavazzák meg legjobban teljesítő társaiknak.

Személyes kapcsolat a vevőkkel

Idén tízéves a Rappai Csavar Kft., amelynek tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, Rappai Attila akár elégedetten hátra is dőlhetne az elmúlt évtized teljesítménye alapján. Hiszen amikor az első csavar- és szerszámüzletét megnyitotta, csak szakmai tapasztalatában és szaktudásában bízhatott, mégis az élvonalba verekedte magát. Akkor hat alkalmazottja volt, most harminc. Akkor még csak Szegeden ismerhették a vevők, ma az egész országban viszonteladó partnerekkel rendelkezik.

A megyében Szentesen kívül másutt nem nyitott üzletet, aminek az a magyarázata, hogy a viszonteladókban megtalálta a számításait: szerinte más városokban közvetlenül nehezebb megtalálni a felhasználót.

Arra a kérdésre, hogyan sikerült a csavar- és szerszámüzletben a barkácsáruházak mellett nemcsak megmaradni, hanem évről évre növekedni, a következőket válaszolta a 38 éves vállalkozó: olyan szakembergárda áll a vevők rendelkezésére, akik mindenben tanácsot tudnak adni nekik. A kft. Algyőn magánvámraktárat tart fenn, ahonnan Szerbiába és Romániába is szállítanak. A további tervekkel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a cég stabilitását szeretné megőrizni a tulajdonos. Ez manapság a legnagyobb kihívás egy vállalkozó számára, még akkor is, ha alapvetően optimista.

Rappai Attila szegediként sosem mondott nemet, amikor támogatóként keresték meg, a sportra éppúgy áldoz, mint az állatvédelemre. Számíthat rá többek között a Tappancs Alapítvány és a vadaspark is: érdekességként említette meg, hogy a hópárducok az ő autóján érkeztek Szegedre Lengyelországból.

F.K.

Kőművesből lett cégtulajdonos

Vásárhelyen fogalommá vált az utóbbi húsz évben Szappanos János neve. 1987-ben egyéni vállalkozóként kezdett építőipari tevékenységbe, majd később alapított korlátolt felelősségű társaságot. A ma már cégcsoportot vezető szakember eredetileg a kőművességet tanulta ki, így számára kézenfekvő volt, hogy építőipari kivitelezéssel és építőanyag-kereskedéssel foglalkozzék. Egyéni vállalkozása és kft.-je ma is párhuzamosan működik, kiegészítve egymás tevékenységét.

– Akik döntéshozatali helyzetben voltak a VOSZ-nál, azok az eddigi munkám alapján érdemesnek tartottak erre – értékelte a díjat Szappanos János, amikor arról kérdeztük, mit gondol, miért kapta meg a Vállalkozók Országos Szövetségétől a rangos elismerést. Azonnal hozzátette, ezzel egyébként alaposan meg is lepték.

– Elsősorban építőipari kivitelezést végzünk, az építőanyag-kereskedés csak a másodlagos tevékenységünk. Amikor az általános iskola végén valamilyen szakmát kellett választanom, nagyon megtetszett a kőművesmunka, így ezt tanultam meg legelőször. Cégcsoportom ma már százharminc családnak biztosít megélhetést, de ezzel együtt még mindig csak kisvállalkozónak nevezem magam. Az építőiparban ugyanis mi csak a kisebb cégek közé tartozunk – tette hozzá Szappanos János.

B. K. A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában