Ország-világ

2007.03.08. 15:19

A megelőzés a legolcsóbb védekezés

Elődjei irányvonalát szeretné követni Sallai Péter alezredes, Mosonmagyaróvár újonnan kinevezett tqzoltóparancsnoka. Az új vezető kiemelt szerepet szán a megelőzési munkának és az eszközpark további fejlesztésének.

– Méhes –

A Kisalföldben korábban már beszámoltunk róla, hogy márciustól [namelink name="Grósz József"] alezredes nyugállományba vonulásával a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete Sallai Péter alezredest nevezte ki városi parancsnoknak. Sallai Péter mint mondja: a korábbi parancsnokok közül hárommal – dr. Prohászka Imrével, Tukovics Jánossal és [namelink name="Grósz József"]fel – is együtt dolgozott, így ismeri az általuk képviselt fejlődési, fejlesztési elképzeléseket és ezt az irányvonalat szeretné továbbvinni.
A tqzmegelőzés területén szerzett tapasztalatok alapján az új parancsnok úgy véli, a legolcsóbb védekezés a megelőzés. Sallai Péter hangsúlyozta: a tqzmegelőzés azonban lehet bármilyen hatékony, a tqzoltóság munkáját mégis elsősorban a mentési munkálatok alapján ítélik meg. Ehhez elengedhetetlenek a kor színvonalának megfelelő felszerelések, amelyek fejlesztése, beszerzése jól felépített logika szerint, a szükségszerqség alapján történt. Ezt a továbbiakban is hasonlóképpen szeretné folytatni és szükség szerint bevonni a regionális feladatokkal megbízott győri tqzoltóság eszközparkját is.
Az alezredes kiemelte: tqzbiztonsági szempontból nagy problémát jelentenek a városközponti tízemeletes épületek. Az itt élők számára a tájékoztatás és a megelőzés lehet bármilyen magas szintq, azt tudni kell, hogy a kilencedik és tizedik emeleten lakók mentésére csak Győrben áll rendelkezésre megfelelő technika. Tervezik egy ilyen eszköz beszerzését a közeljövőben pályázatok segítségével. A parancsnok szeretné továbbá az együttmqködést erősíteni a létesítményi tqzoltóságokkal és önkéntes egyesületekkel is.

Névjegy

Sallai Péter a mosonmagyaróvári agráregyetemi karon szerzett diplomát, majd 1994-ben beosztott tqzoltóként kezdett dolgozni a városi parancsnokságon. Ezt követően a tiszti átképző elvégzése után a mosonmagyaróvári tqzoltóság személyzeti és munkaügyi előadója lett. 1997-ben a megyei tqzoltó-parancsnokságra került megyei tqzmegelőzési kiemelt főelőadói beosztásba. E munka során a tqzoltóságok tqzmegelőzési, hatósági, tqzvizsgálati tevékenységét felügyelte. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megalakulása után a titkársági osztály vezetésével bízták meg, majd a mentésszervezési osztály vezetője lett. Ez az osztály végzi a tqzoltók szakképzését, ahol irányítása alatt összesen 127 tqzoltót képeztek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában