Ország-világ

2007.03.29. 16:19

A németek szállítják vissza az illegális szemetet

A bizonyítottan német eredetű illegális szemétbálák visszaszállíttatása teljes mértékben a német tartományok felelőssége - hangoztatta Sigmar Gabriel német szövetségi környezetvédelmi, természetvédelmi és reaktorbiztonsági miniszter.

A Magyarországra látogató miniszter jelezte, hogy az ügyben osztja a magyar kormány álláspontját. Ugyanakkor jogilag nem tud Magyarország segítségére lenni, hiszen az ügyben nem a szövetségi kormány, hanem a tartományi kormányok illetékesek – mondta Sigmar Gabriel Budapesten.

Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, a témáért felelős miniszteri biztos korábban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szemétbálák kétharmadáért bizonyítottan felelős Baden-Württemberg tartomány március elején Magyarországon tájékozódó hatósági képviselői a visszaszállítás kapcsán 50-50 százalékos közös költségviselést ajánlottak a magyar hatóságok számára.

A tárgyalások még folytatódnak, mert Baden-Württemberg egyelőre az onnan származó 3.200 tonna szemétből csak 1.800 tonna elszállítására tett ígéretet. A magyar hatóság a fennmaradó, feltehetőleg Bajorországból származó 1.600 tonnányi hulladékról a közeljövőben kezd tárgyalásokat az illetékes tartománnyal.

Filotás Ildikó, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség igazgatója a miniszteri biztossal korábban tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Csehország hasonló ügyben már tárgyalt a "kevésbé rugalmas" bajor hatósággal. Akkor a Csehországba lerakott német importszemét egy részével kapcsolatban az a megállapodás született, hogy Németország a hulladékkezelési költségeknek csupán 25 százalékát állja.

Sigmar Gabriel a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a német és magyar cégek közös felelőssége az ügyben nem jelenti azt, hogy az érintett tartománynak csak a bizonyítottan német eredetű szemét egy részét kellene visszaszállítatnia. A német szövetségi miniszter ugyanakkor fontosnak tartja azt, hogy a szemét visszaszállítását követően megnézzék a cégek felelősségét az ügyben. Amennyiben megállapítást nyer magyar cégek felelőssége is az ügyben, úgy a magyar hatóságoknak őket is bíróság elé kell állítaniuk - jelezte. Hozzátette, hogy a bíróságnak kell megállapítania a következményeket, legyen az jóvátétel vagy büntetés.

A felelősségen magyar és német cégeknek, magányszemélyeknek kell osztozniuk. Ettől függetlenül a németországi eredetű illegális szemétbálák 100 százalékának vissza kell kerülnie Németországba, 100 százalékban német költségen - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A miniszterek szóltak arról is, hogy a két tárca létrehoz egy megújuló energiaforrásokkal foglalkozó munkacsoportot tapasztalatcsere céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában