Ország-világ

2007.03.18. 15:19

Adófizetés ingatlaneladás után

Az ingatlan és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem személyi jövedelemadó köteles, 2005. január 1-jétől az adó mértéke 25 százalék – kaptuk a tájékoztatást az APEH regionális igazgatóságától.

Az ingatlan és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem személyi jövedelemadó köteles, 2005. január 1-jétől az adó mértéke 25 százalék – kaptuk a tájékoztatást az APEH regionális igazgatóságától. A jövedelem nem egyenlő a bevétellel, mivel jövedelemnek a bevétel és a levonható igazolt költségek különbözete minősül (ilyen az ingatlan szerzéskori értéke, az ezzel összefüggő kiadások, úgy is, mint illeték, ügyvédi díj, hirdetési költség, az értéknövelő beruházások igazolt költsége, a saját munkavégzés ellenértéke azonban nem vonható le).

A jövedelmet évi 10-10 százalékkal lehet csökkenteni a hatodik évtől kezdődően, ha az értékesítés a megszerzés évét követő hatodik évben, vagy az azt követő évek valamelyikében történt. Ez azt jelenti, hogy bár az ingatlan értékesítésből származó bevétel minden esetben adóköteles, nem kell azt bevallani akkor, ha a szerzés az értékesítést megelőző 15 évben, vagy még korábban történt.

Új szabályként 2007. január 1-jétől ingatlan- értékesítés esetén értéknövelő beruházásnak minősül a lakás célú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott korszerűsítés, ami a lakás akadálymentesítését jelenti, valamint az értékesítést megelőző 24 hónapon belüli állagmegóvás, ha az értéke meghaladja az ingatlan eladási árának 5 százalékát. Ezen kiadásokat is számlával szükséges igazolni.

Nem kell az adót megfizetni, vagy a befizetett adóból visszajár a jövedelem azon része utáni adó, melyet a magánszemély saját maga, vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon, vagy az azt követő 60 hónapon belül lakás célú felhasználásra fordított. A jövedelem megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az ingatlan átruházásról szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz benyújtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában