Ország-világ

2007.03.16. 15:19

Az amerikai csapatok Irakból történő kivonásáról szavaztak

Elfogadta a washingtoni törvényhozás alsóházának egyik bizottsága az amerikai harcoló alakulatok Irakból történő jövő évi kivonását célzó demokrata párti indítványt, a felsőházban azonban kudarcot szenvedett egy hasonló menetrend elfogadtatása.

Elfogadta a washingtoni törvényhozás alsóházának egyik bizottsága az amerikai harcoló alakulatok Irakból történő jövő évi kivonását célzó demokrata párti indítványt, a felsőházban azonban kudarcot szenvedett egy hasonló menetrend elfogadtatása. A George Bush elnök Irak-politikáját élesen támadó ellenzéki Demokrata Párt kezdeményezésére a képviselőház költségvetési bizottsága csütörtökön, egy rendkívüli költségvetési kiadásra vonatkozó törvényjavaslat kapcsán tartott szavazást, lényegében a kivonási menetrendről.

A bizottság a Fehér Ház kilátásba helyezett vétóval dacolva jóváhagyta azt az indítványt, amely 124,1 milliárd dolláros kiadást engedélyez, közte 95,5 milliárdot az Irakban és Afgansztánban zajló amerikai hadműveletek idei költségeinek fedezésére.

A javaslat előterjesztői azonban szigorú feltételekhez kötötték az iraki hadműveletek folytatását a következő másfél évben, s 2008. szeptember elsejéig le is zárnák azokat. A szenátus nem hagyta viszont jóvá azt a - szintén demokrata párti kezdeményezésre tárgyalt és a Fehér Ház által hevesen ellenzett - javaslatot, amelynek értelmében 120 napon belül megkezdenék az Irakba vezényelt amerikai csapatok kivonását, s a harcoló alakulatok javarészét 2008. március 31-ig ki kellene vonni az arab országból.

Jóllehet a Demokrata Párt szavazattöbbségben van a felsőházban, az indítvány csak 48 támogató voksot kapott, ötvenen pedig ellene szavaztak. A javaslat elfogadásához 60 támogató szavazatra lett volna szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában