Ország-világ

2007.03.23. 15:19

Az ítélkezés nem a mi dolgunk

„ Aki bqn nélkül van közületek, az vesse rá az első követ!” (Jn. 8/7b.)

Kovács András


Gyakran megesik az emberrel, hogy miközben kemény kritikával illeti mások mulasztásait, botlásait, addig a saját gyöngeségei felett nemes egyszerqséggel siklik át. Napjainkban ez a mentalitás tökéletesen átjárja társadalmunkat, a politikai közélet napról napra ennek adja szomorú példáját. A bqn csak akkor irritál bennünket, ha másoké – a sajátunk mindig kisebb és sokkal hamarabb megbocsátható...
A házasságtörés Jézus korában (még) sokkal szigorúbb megítélés alá esett. Az ószövetségi törvények értelmében a házasságtörő asszonyt megkövezték, azaz kivégezték. Amikor egy házasságtörésen ért asszonyt vittek Jézus elé, hogy előtte hajtsák végre az ítéletet, ő lehajolt a porba és ujjával írni kezdett, majd feléjük fordult: „Aki bqn nélkül van közületek, az vesse rá az első követ.” Tovább írt, majd amikor ismét felegyenesedett, már egyedül volt az asszonnyal, akit így bocsátott el: „Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!” (Vö. Jn. 8/8–11.) Jézus valószínqleg az ítélkező „igazságszolgáltatók” bqneit írta. Ahogy formálódtak a szavak a porban, úgy hullottak földre a kövek, s végül nem maradt senki. Jézus sem mondott ítéletet, hanem – látva az asszony őszinte bánatát, megrendültségét – megadta számára az újrakezdés lehetőségét.
Köveket hajigálunk egymásra, a rágalmak, szitkok, rosszindulatú megjegyzések csípős-lángoló köveit. Persze mindig csak az fáj, amit kapunk, az már fel sem tqnik, hogy adósok nem maradunk, mert helyette nagyon gyorsan – lehetőleg sokkal nagyobbat – mi is visszadobunk. S ez így van rendjén – gondolják nagyon sokan, s közben sajnálkoznak amiatt, hogy egyre embertelenebb a világ.
Bántóan elhamarkodottan ítélkezünk. Amikor fröcsögő indulattal rossz színben tüntetünk fel másokat, magunkat mindig különbnek képzeljük, pedig Jézus a mi lábunk előtt is ír: a porba rója bqneinket. Mi viszont nem akarjuk észrevenni. Korunk ítészei a kő- és sárdobálás közben teljesen megfeledkeznek arról, hogy valójában önmagukról állítanak ki – meglehetősen szánalmas – bizonyítványt. Minden egyes másra célzott kő visszahullik hajítójára. Jézus arra tanít, a köveket tegyük le, inkább nézzünk magunkba, mert az ítélkezés nem a mi dolgunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában