Ország-világ

2007.03.27. 16:19

Csaknem félszázan fizetnek luxusadót

Idén is fizetni kell luxusadót azoknak, akik százmillió forint fölötti ingatlannal rendelkeznek. Nem nagy a lelkesedés az érintettek körében, de – hála az önkormányzatok szigorának – lényegesen többen fizetnek, mint tavaly: idén harminckilenc, 100 milliónál drágább ingatlanról már biztosan tudni a megyében.

– Sudár –

A parlament tavalyelőtt fogadta el a luxusadóról szóló törvényt. Ez alapján „adóköteles a lakásnak, üdülőnek minősülő, magánszemély tulajdonában, illetve magánszemély ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékq jogával terhelt épület, ha annak a törvény szerint számított értéke eléri a százmillió forintot”. A jogszabály felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy állapítsák meg a települési átlagértékeket.

A törvény szavai

Hogy értsük, miről is van szó, példaként nézzük a megyeszékhelyet: a törvény I. számú mellékletében az áll, hogy Győrben egylakásos lakóépületnél 150–350 ezer, többlakásosnál 140–320 ezer, üdülőnél 120–220 ezer forint közötti a négyzetméterenkénti forgalmi értékhatár – azaz a helyhatóságnak ezen értékek között kell meghatározni a helyben jellemzőnek tartott értéket. A közgyqlés tavaly hozott döntése értelmében sorrendben 250 ezer, 220 ezer és 170 ezer forint szerepel; ez azt jelenti, hogy egy 400 négyzetméteres családi ház, egy 454,5 négyzetméteres társasházi lakás vagy egy 588 négyzetméteres üdülő még éppen adómentesnek számít. Akinek ennél nagyobb az ingatlana, az luxusadót kell hogy fizessen. Nem életszerq, mégis így van: annak ellenére, hogy egy ingatlan értékét nemcsak a nagysága, hanem a felszereltsége – például lift, úszómedence megléte – is befolyásolja, a törvény szerint csak a négyzetméter vehető figyelembe.

Mosonmagyaróváron egy

Tavaly – dacára annak, hogy hirdetések sorát találtuk, amely százmillió forint fölötti ingatlanokat kínált Győr-Moson-Sopron megyében – határidőre mindössze egy(!) mosonmagyaróvári tulajdonos vallott önkéntesen a luxusingatlanáról. Ő egyébként ezt idén is megtette, így a Lajta-parti önkormányzat 280 ezer forint bevételhez jutott az érintett lakos által.

Győrben ellenőriznek

Győrben idén már nem hagyták ennyiben a dolgot, bár az is köztudott, hogy jelentős bevételre ebből az adóformából nem számíthat a megyeszékhely. Tavaly ilyenkor kiszámoltuk: legfeljebb néhány millió forint folyhat be a luxusadóból, míg például az iparqzési adóból 7 milliárd, építményadóból 1 milliárd 710 millió, az idegenforgalmi adóból 48 millió forintos bevétellel kalkulál Győr. A lényeg azonban az, hogy a győri adóiroda ellenőrizte az ingatlanokat, így idén már nyolc luxusház akadt fenn a rostán – magyarán ennyien fizetnek luxusadót.

Sopronban harmincnál több

A csúcs mégsem a megye legnagyobb városa, hanem Sopron, ahol harmincnál is többen fizetnek idén luxusadót – mondták tegnap az adóirodánál. A hqség városában az építményadóval egy időben postázzák a luxusadó-fizetési felszólítást is; vagyis ők sem bíznak semmit a véletlenre. Azt biztosan tudják Sopronban, hogy a kötelező „sarcot” zömében tisztességgel kifizették az érintettek, de hogy pontosan mennyi bevételhez jut általuk a város, azt csak a végleges összesítés után tudják megmondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában