Ország-világ

2007.03.16. 15:19

Dicséret és kordonbontás

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint a jövőben is számítani lehet utcai zavargásokra, mert megerősödtek, publicitást kaptak olyan csoportok, amelyek ebben szívesen vesznek részt.

[namelink name="Bene László"] elmondta, a rendőrség a közeli napokban nem készül további zavargásokra, de „reá-

lisan számítani kell arra, hogy a jövőben is – lehet, hogy egy hónap múlva, lehet, hogy két év múlva – ilyen eseményekre számítani lehet”. A főkapitány március 15-ről elmondta: Budapesten 56, vidéken 691 ünnepi rendezvényt jelentettek be, a vidéki helyszíneken rendőri intézkedésre nem került sor. Pécsett három embernél találtak közbiztonságra veszélyes eszközöket, kettejük kábítószeres befolyásoltság alatt volt.

Tomcat és Budaházy

A fővárosban a reggel 9 órakor kezdődött állami rendezvényen nem történt rendőri intézkedés, de a Főpolgármesteri Hivatal ünnepségén az egyik rendőrt megütötte egy demonstráló. Az itt történtekkel összefüggésben állították elő Polgár Tamást („Tomcat”), aki a hivatalos vendégek tojással és gyümölccsel dobálásában hangadóként, szervezőként vett részt. A Fidesz gyqlése békés volt. Amikor azonban a tömeg oszlani kezdett, az MTV-székház ostroma óta keresett T. László egy hangosbeszélővel Budaházy György kiszabadítására hívta fel a tömeget, valamint egy nő – babakocsira szerelt hangosítóberendezéssel – szintén a zavargásban való részvételre próbálta rávenni a tömeget. Tevékenységük azonban nem járt eredménnyel, senki nem ment át a Fidesz rendezvényéről a Nemzeti Nyomozó Iroda elé.
A később összeverbuválódott tömeg egyre erőszakosabb lett. Felszedték az Andrássy út díszburkolatát, építkezéshez használt állványból, telefonfülkéből, szemeteskukából, kordonrács elemei-

ből barikádot emeltek, amit fel is gyújtottak. Több üzlet kirakatát betörték, gépkocsikat rongáltak. A rendőrök és újságírók ellen fordulva palackkal, kővel, üveggolyóval, acélgolyóval, anyacsavarral, csúzlival támadtak rájuk. A rendőrség nem sokkal fél 8 előtt adott engedélyt a tömegoszlatásra, amely során a rendőrök használhatták a könnygázt és a vízágyút, de a gumilövedék alkalmazását nem engedélyezte a parancsnok.

Csak ürügy kellett

Az országos rendőrfőkapitány szerint Budaházy György elfogása csak ürügy volt a rendbontóknak. A vádakról annyit: Budaházy az előállítás során elismerte egy emlékmq szeptemberi megrongálásának tényét, de vitatta a kárérték nagyságát. Elismerte, hogy az internetes portálokon az ő felhívásai voltak olvashatók, de tagadta, hogy azokkal a fennálló alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott volna fel.

Számoltak

A rendőrség összesen 56 embert állított elő. A rendőri állományból heten sérültek meg: hatan könnyebben, őket a helyszínen ellátták. Egy civil is megsérült, őt – állítása szerint – egy rendőr tonfával fejbe vágta. Az eset kivizsgálását megkezdték. Összesen 17 tqzesethez kellett kivonulniuk a fővárosi tqzoltóknak, a rongálással okozott kár csaknem 30 milliós. A zavargások során felgyújtottak és összetörtek 50 darab utcai hulladékgyqjtő kosarat, 12 darab 1,1 köbméteres mqanyag konténert, közel száz darab 240 literes lakossági hulladékgyqjtő edényt, valamint feldöntöttek, összetörtek telefonfülkéket.

Hétfőn bontani kezdenek

A rendőrség szándéka az, hogy hétfőn lebontja a Kossuth téri kordont – jelentette be [namelink name="Bene László"], aki hozzátette: a rendteremtéssel kapcsolatban több gratulációt is kapott, mind a bal-, mind pedig a jobboldaltól.

Visszhang

Navracsics Tibor frakcióvezető szerint a magyarországi polgári demokrácia legnagyobb békés megemlékezését tartotta március 15-én a Fidesz. A politikus közölte: a Fidesz nyílt téren, békésen, jókedvqen ünnepelt, szemben a kormánnyal, amely kordonok közé zártan, válogatott közönség előtt, szemmel láthatóan riadtan, gyáván emlékezett.
Politikai összefüggés van Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének politikája és a március 15-i budapesti rendzavarás között – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője. A Fidesz nagygyqlésének ugyanakkor egyetlen résztvevője sem felelős a történtekért.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felszólítja a kancelláriaminisztert, adjon tájékoztatást arról, volt-e terrorveszély az elmúlt hetekben, s ha volt, elmúlt-e; azt is szeretnék tudni, mi történt március 15-én este – mondta az Országgyqlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke. Nyakó István, az MSZP szóvivője válaszként emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi bizottsági ülés után Simicskó István még elismerte, hogy ha csak a fele igaz annak, amiről Szilvásy György tájékoztatta őt, akkor baj van.
A rendőrségnek nem a Belvárosba kellett volna visszaszorítani a tüntetőket az Andrássy útról, így elkerülhető lett volna az egymilliós károkozás – mondta Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pénteken azon a sajtóértekezleten, amelyen bejárta a Belváros azon részeit, ahol rendzavarások voltak március 15-én este. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában