Ország-világ

2007.03.25. 16:19

Elfogadták a Berlini Nyilatkozatot

Ünnepi csúcstalálkozót tartott a hétvégén Berlinben az Európai Unió: a 27 tagállam állam- és kormányfői, köztük Gyurcsány Ferenc arról emlékeztek meg, hogy pontosan ötven évvel ezelőtt írták alá az EU elődjét megalapító Római Szerződést.

A csúcs legfőbb eredménye, hogy a résztvevők vasárnap elfogadták a szervezet történetét, közös alapelveit összefoglaló, s a jövő fő kihívásaival foglalkozó Berlini Nyilatkozatot. A rövid dokumentum számos kompromisszumot tükröz, hiszen konkrétan nem beszél az EU-alkotmányról, ehelyett az Európai Unió számára 2009-re egy megújított, közös alapot sürget – s nem foglalkozik a bővítés további menetével sem, hanem csak általában az unió nyitottságának fenntartása mellett emel szót. Ám ezekre az óvatos megfogalmazásokra nyilván szükség volt, hogy ne árnyékolják be viták az ünnepi csúcstalálkozót. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig a tanácskozás zárása után egyértelmqen leszögezte: bölcs és okos dokumentum született, egy olyan emelkedett hangú szöveg, amely nemcsak visszatekint, hanem kijelöli az elkövetkező időszak feladatait.
Hasonló szellemben fogalmazott a Berlini Nyilatkozat aláírása előtt Angela Merkel kancellár, aki ünnepi beszédében rámutatott: Európa a közös értékek alapjaira épít, s legfőbb jellemvonása, tulajdonsága a tolerancia. Merkel erős, egységes, egy hangon beszélő és cselekedni képes Európai Uniót sürgetett, szükségesnek mondta az intézményi reformokat.
Az EU-csúcs szombaton a Berlini Filharmonikusok koncertjével kezdődött, majd Horst Köhler német köztársasági elnök adott vacsorát az állam- és kormányfők számára. Vasárnap az aláírási ceremóniát követően a résztvevők ebéden vettek részt, s itt elbúcsúztatták Jacques Chirac francia elnököt, aki 12 év után most májusban távozik tisztségéből, s akinek így ez volt az utolsó EU-csúcsértekezlete.
Még a csúcs megkezdése előtt Berlinben külön találkozót tartottak a kontinens kereszténydemokrata és konzervatív pártjait tömörítő Európai Néppárt vezetői (ezen Orbán Viktor Fidesz-elnök, s [namelink name="Dávid Ibolya"], az MDF elnöke is jelen volt), illetve – Gyurcsány Ferenc részvételével – az Európai Szocialisták Pártjának kormányfői, pártelnökei. Berlinben pedig számtalan utcai rendezvényt, kulturális programot szerveztek az 50. évforduló kapcsán a hétvégére. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában