Ország-világ

2007.03.08. 15:19

Fehértón a pályázati támogatásban bíznak

Fehértón a Kökényesi utcában már építkeznek, remélik, a Sport utcában is elkelnek a házhelyek és növekedhet a település lélekszáma. Van egy fővárosi betelepülőjük is.

H. J.

Tóth Alice sikeres négy esztendő után vállalta ismét a polgármester-jelöltséget és nyerte el a fehértóiak többségének bizalmát az őszi helyhatósági választáson. Azzal azonban tisztában van, hogy a mostani ciklus sem lesz könnyebb, mint a korábbi volt, amikor kedvező és kedvezőtlen fejlemények követték egymást.

„ Ki épülne Fehértóra?"

Annak vélhetően mindenki örült a faluban – már aki érdeklődik a közügyek iránt –, hogy több mint negyvenegymillió forint jutott fejlesztésekre. Egyebek mellett utakat építettek, középületeket tettek rendbe, házhelyeket alakítottak ki és értékesítettek a Kökényesi utcában azzal a nem titkolt szándékkal, hogy növekedjen a lakosságszám. Merész gondolatnak tqnt ez akkoriban, főleg azután, hogy az egyik helybeli nem volt rest feltenni azt a nem éppen biztató kérdést a falu vezetőjének, hogy „ki épülne Fehértóra?" . A polgármester azonban nem engedett az elképzelésből és az azóta történtek őt igazolják. Az eladott tizenegy telken már áll néhány ház, a többi tulajdonos az alapozásnál tart. Ugyanakkor akadt fájó döntés is. Például a gyereklétszám drasztikus csökkenése miatt 2003-ban bezárták, majd miután ismét kedvezően alakult az óvodáskorúak száma, 2006-ban újra megnyitották az óvodát.

Körjegyzőség,

alsó tagozat


Mindemellett körjegyzőséget hoztak létre Bezivel, lehetővé tették, hogy a fehértóiak helyben intézhessék ügyeiket. Tevékenykedik a szociális gondozói, a gyermekjóléti és a falugondnoki szolgálat, mqködik az általános iskola alsó tagozata.
A pályázati lehetőségeket a jelenlegi ciklusban is maximálisan szeretnék kihasználni, hiszen folytatni akarják az út- és járdafelújítást. Új kerítés készül a temetőhöz ötmillió forintért, ugyancsak a sírkertben mosdó- és WC-helyiséget alakítanak ki. Elkészültek a tervek a községháza teljes rekonstrukciójához, amely a számítások szerint 12 millió forintba kerül. A Sport utcában újabb, egyenként 900 négyzetméteres házhelyet kínálnak 850 ezer forintért az érdeklődőknek hároméves beépítési kötelezettséggel. Sőt, az első félév végéig 20 százalék kedvezményt is adnak a vevőknek.

Bokoriék

Budapestről költöznek


Bokori István és családja Budapestről költözik majd Fehértóra, ám ennek dátumát még nem tudja. A házuk azonban már áll a Kökényesi utcában. Bokori Istvánnal személyesen nem találkoztunk, ám telefonon készségesen válaszolt arra a kérdésre, hogy fővárosi lakosként miért Fehértón építkezik. Elmondta, hogy ebből a tóközi faluból származik, kötődik a településhez és a térséghez is. Annak idején laktak Csornán, később Győrben, ahol a gimná-

ziumot is végezte, utána került Budapestre.
– A gimnáziumi évek meghatározóak voltak az életemben, és félig-meddig most is győrinek tekintem magamat – tette hozzá Bokori István. – A költözés időpontja több dologtól is függ, például a munkám hogyan alakul Budapesten. Elsőre azt szeretnénk, ha a fővárosban és Fehértón is tartózkodhatnánk, de egyre inkább tendálunk a falu felé. Egy alapítványi gimnázium igazgatóhelyettese vagyok. Iskolánknak van egy középtávú terve: erdei iskola felé kívánunk nyitni és ezt a térséget céloztuk meg. Ha ez megkezdődik, akkor nagyrészt ott fogok lakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában