Ország-világ

2007.03.25. 16:19

Gasztronómia a Hallerban

A Mosonmagyaróvár és Környéke Gasztronómiai Egyesület és a Haller János Általános, Szakképző- és Szakközépiskola együttmqködési szerződést kötött a napokban a tanintézmény diákjainak szakmai továbbképzésére.

M. R.

– Iskolánk több mint tíz éve kapta meg az engedélyt a vendéglátó-ipari és idegenforgalmi osztályok elindítására – tájékoztatott Szirányi Péterné, a Haller-iskola vezetője. Elmondta: saját erőből és pályázati pénzekből EU-konform tanmqhelyeket alakítottak ki. Az iskola további fejlesztésében közremqködne a nemrégiben alakult egyesület, melyet a találkozón Heveder Zoltán és Bíró Péter képviselt. A Mosonmagyaróvár és Környéke Gasztronómiai Egyesület civil szervezetet huszonketten alapították a város gasztronómiájának fellendítéséért. Az egyesületi találkozóknak, főzéseknek az egyetemi kar konyhája ad otthont.
A most aláírt együttmqködési szerződés értelmében az egyesület támogatást nyújt a szakoktatók továbbképzésében, új ételkészítési technológiákat és technikákat ismertetnek meg, bemutatják az új eszközöket. Havonta egy-két alkalommal előadásokat, foglalkozásokat tartanak a diákok bevonásával, elsősorban a szakiskola 12–13., a vendéglátó-technikus szak 14. évfolyamán. E téren már történtek lépések, hiszen a diákokkal közösen egy menüsor összeállítása után megfőzték, tálalták és persze el is fogyasztották az ételeket.
Az együttmqködés másik célja a pályaorientáció segítése az általános iskola 8. és a szakiskola 10. évfolyamán. Ám az is lényeges, hogy az itt végzettek tudása a munkaerőpiac igényeinek megfeleljen. A tervek közt szerepel a díszítési, tálalási technikák bemutatása, a borok és ételek harmonizációjának ismertetése, a tananyag aktualizálása. Az egyesület tagjai átadnák külföl-

dön szerzett tapasztalatukat, a diákok versenyeken való felkészülésébe is besegítenének, és nem utolsósorban átadhatnák a szakma szeretetét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában