Ország-világ

2007.03.09. 15:19

Használhatnak gumilövedéket, de csak lábra célozva

Használhatnak a jövőben is gumilövedéket a rendőrök, de csak lábra célozhatnak. Az országos rendőrfőkapitány azzal indokolta parancsát, hogy csak így szavatolható a rendőrök biztonsága.

[namelink name="Bene László"] országos rendőrfőkapitány tájékoztatóján elmondta: biztonságot szeretnének nyújtani az ünneplőknek március 15-én. A rendőrök ruhájukon és sisakjukon is viselik majd azonosító-számukat, és külön egység filmezi az esetleges intézkedéseket.

- Mire számít a magyar rendőrség március 15-én?

- Mi nyugalomra számítunk, arra, hogy méltóságteljesen, békésen, és Magyarország legnagyobb nemzeti ünnepének megfelelően fog mindenki ünnepelni. Mi tulajdonképpen nem biztosításra készülünk, hanem biztonságot szeretnénk szolgáltatni, aminek az a célja, hogyha néhányan mégis úgy gondolják, hogy megzavarják ezeket az ünnepségeket, akkor törvényesen, de határozottan intézkedünk velük szemben - mondta [namelink name="Bene László"].

- Ez a törvényes és határozott intézkedés miben különbözhet, ahogy intézkedett a rendőrség mondjuk október-novemberben, amikor voltak ilyen események?

- Nem szeretnék ilyen összehasonlítást tenni. Természetesen ha voltak akkor olyan esetek, és el kell ismernünk, hogy voltak, amik nem állták ki a törvényesség próbáját, az elmúlt hónapok felkészítésének az volt a fő célja, hogy az ilyen eseteket maximálisan elkerülhessük.

- A jogszabályok változása, változtatása érintette-e az intézkedést, illetve ön azt mondta, hogy utasítást adott arra, hogy gumilövedék használata esetén csak lábra célozhatnak a rendőrök.

- Igen, így van, több intézkedést hoztam, többek között ez is benne van, hogy először is a cél kiválasztásánál - elnézést a kifejezésért -, természetesen emberről van szó, a cél kiválasztásánál is úgy kell dönteni, hogy aki közvetlen, és másként el nem hárítható veszélyt jelent a védelemben részt vevő rendőrökre, akkor lehet alkalmazni. Ebből fakadóan ez gyakorlatilag egy kivételes alkalmazást jelent.

- Volt egy nagyobb beszerzés, ami érintette a védőfelszereléseket, a rádiózást. Mi az, amire szükségük lenne, de valószínűleg nem érkezik meg március 15-ig?

- A védőfelszereléseknek nem teljes mennyisége érkezik meg, de azt az állományt, akinek a biztosításban részt kell venni, fel tudjuk szerelni. Elsősorban amik nem érkeznek meg, azok a gépjárművek, tehát a csapatszállító járművek, a műveletirányító gépkocsik. Ezekre csak néhány hónap múlva számíthatunk, de ennek értelemszerűen egyrészt a közbeszerzési eljárásnak a folyamata, másrészt pedig a szállítást megnyert cégeknek a szállítási lehetőségei okozzák.

- Főkapitány úr, ha megkérdezik a rokonai, ismerősei, hogy elmenjenek-e március 15-én az állami ünnepségekre, vagy az egyéb más nagyobb rendezvényekre, mit mond nekik?

- Én azt mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek el, tartsák be a szabályokat, és akkor nem lehet semmi probléma, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy nyugalomban ünnepelhessenek Magyarország polgárai.

(Krónika hírszolgálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában