Ország-világ

2007.03.17. 15:19

Házi őrizetbe helyezték Budaházy Györgyöt

Harminc napra házi őrizetbe helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Budaházy Györgyöt szombaton.

Budaházyt szigorú rendőri kísérettel vitték a bíróságra és a döntés után rendőrautóval visszavitték a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe. Valószínűleg onnan még ma hazaengedik, de a lakását 30 napig nem hagyhatja el.

Budaházy Györgyöt jelentős értékre elkövetett rongálással és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának kísérletével gyanúsítja a rendőrség. A bíróság azért adott helyt az ügyészség indítványának, mert úgy ítélte meg, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye. Az ügyvéd a kényszerintézkedés ellen fellebbezett, így az nem jogerős.

Budaházyra és két társára a Jobbik március 15-i, Deák téri rendezvényén figyeltek fel a rendőrök, mert feltűnő volt, hogy parókát és napszemüveget viseltek. Nem sokkal három óra előtt igazoltatták őket, majd Budaházyt őrizetbe vették.

Budaházy Györgyöt a BRFK azért körözte, mert tavaly szeptember 18-án részt vett a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásában. Emellett elfogatóparancs volt érvényben ellene, közérdekű üzem megzavarásának megalapozott gyanúja miatt. Ez az ügy összefügg az Erzsébet híd 2002 júliusi lezárásával. Időközben az Nemzeti Nyomozó Iroda a különböző internetes portálokon Budaházy által megfogalmazott felhívások okán alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt is kereste a férfit.

hirado.hu/MTI/Híradó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában