Ország-világ

2007.03.22. 15:19

Heves harcok Szomáliában

Heves harcok törtek ki szerda reggel Szomália fővárosában, Mogadishuban azt követően, hogy a kelet-afrikai ország iszlamista felkelői támadást intéztek a térségben állomásozó etióp hadsereg főhadiszállása ellen, illetve hogy a szomáliai biztonsági erők hadműveletet indítottak az iszlamista milíciák ellen.

Az utcai összecsapások a város egyik központi negyedében zajlottak – közölték szemtanúk és Szomália nairobi nagykövete. A  szomáliai hadsereg és vele szövetséges etióp csapatok  nehézfegyverekkel folyamatosan lőtték az iszlamistákat. Szemtanúk  látták, amint lázadók a földön vonszoltak legalább öt halott  katonát, majd meggyalázták és elégették a holttesteket. A helybeli  lakosok és a kórházak összesen nyolc halálos és 65 sebesült  áldozatról számoltak be. Mohamed Ali Nur, Szomália kenyai nagykövete közölte, hogy a szerdai harcoknak eddig  legkevesebb 14 halálos áldozatuk van. A hadsereg a „megsemmisítés"  céljával azért indította a hadműveletet, mert a szomáli kormány  szerint az iszlamista lázadók állnak a legutóbbi mogadishui  aknatámadások mögött. A nagykövet közölte, hogy békét akarnak  teremteni a fővárosban, elkobozni a fegyvereket, és hozzátette, hogy  a szomáli biztonsági erők több mint tízezer katonáját vetették be  Mogadishuban.

(mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában