Ország-világ

2007.03.01. 15:19

Kettéválik az Alpokalja mikrotérség?

Kiválna a Sopron–FertQd Statisztikai KistérségbQl az Alpokalja mikrotérség és önálló társulást hozna létre. Az érintett önkormányzatok úgy vélik, ezáltal több pénzre pályázhatnának.

P. Horváth

Új törekvés indult el a Sopron–FertQd Statisztikai Kistérségen belül. A tizennyolc községet tömörítQ Alpokalja mikrotérség elnöksége a társulási tanács legutóbbi ülésén bejelentette, élve törvényes lehetQségével kezdeményezni fogja a kiválást, és LövQ–Iván Kistérség névvel hoz létre új társulást. A javaslatot március 31-ig kell eljuttatni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz. Arra az országban egyébként még nem volt példa, hogy egy mqködQ társulás két részre szakadjon. [namelink name="Dorogi Árpád"], az Alpokalja mikrotérség alelnöke a Kisalföldnek elmondta, a leválást az önkormányzati választásokat követQen hat hónapig lehet benyújtani. Ennek értelmében négyévente egyszer van lehetQség a társulások összetételének megváltoztatására.
– Abban bízunk, ha önállóan mqködhetünk, akkor jobb pályázati lehetQségeink lesznek – folytatta [namelink name="Dorogi Árpád"]. – Fontos, semmilyen vita vagy nézeteltérés nem volt közöttünk. Mérlegeltük az elQnyöket és a hátrányokat, a végeredmény az lett, számunkra megéri az önállóság. Mindezek egyelQre még tervek, ugyanis az Országgyqlés szavaz majd a társulási törvény változtatásáról. Biztató lehet számunkra, hogy a majdani központi településen, LövQn szinte teljesen kiépült az intézményi háttér. Számításaink szerint a mqködési költségek nem jelentenek többletterhet az érintett településeknek.
Fodor Tamás, a társulási tanács elnöke megkeresésünkre elmondta, mivel alulról jövQ kezdeményezésrQl van szó, így nem gördítenek akadályt az új kistérség megalakulása elé. – Az önkormányza-

tok vezetQinek ugyanakkor kötelességem felhívni a figyelmét, az új társulás nem rendelkezik olyan intézményi háttérrel, hogy az ott élQk azt a fajta biztonságot kapják meg, mint most. A pályázati pénzek esetében megfontolandó lehet, hogy a nagyobb települések önkorlátozó módon lemondanak a kisebbek javára. Ezáltal több forráshoz juthatnak az elmaradottabb települések is.
Információink szerint az Alpokalja déli része a leválást követQen hátrányos helyzetqnek számítana. Jelenleg Sopron és a FertQ-parti települések gazdasága, bevételei „felhozzák” a szegényebb településeket. Így átlagban valóban az ország egyik legjobban teljesítQ kistérsége a Sopron–FertQd. A társuláson belül azonban már jelentQsek az eltérések. Ezt a különbséget használná ki az új formáció. Az eltelt években kiderült, hogy a statisztikailag meghúzott határok nem minden esetben optimálisak. Hasonló törekvések kezdQdtek el Zalaegerszegen, ahol 79 település alkot egy társulást. SzakértQk szerint ugyanakkor minimális annak az esélye, hogy kiválhat az Alpokalja mikrotérség.

Az eljárás menete

A hivatalos eljárás menetérQl dr. Csontos Béla, a közigazgatási hivatal fQosztályvezetQ-helyettese lapunknak elmondta, a területfejlesztési tanács is véleményezte a kezdeményezést. A közigazgatási hivatal pedig egyeztet a Központi Statisztikai Hivatal regionális igazgatóságával. A minisztérium figyelembe veheti ezen ajánlásokat. A társulási törvény módosítását a kormány terjeszti a parlament elé. A várakozások szerint a Tisztelt Ház április végén szavaz a törvénymódosító javaslatról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában