Ország-világ

2007.03.02. 15:19

Kilenc percbQl egyórás vita lett

Folytatás az 1. oldalról.

– Sudár –


[namelink name="Molnár Csaba"] többek között azt mondta: „Tudatosan hamis költségvetés van elQttünk, s mi, szocialisták abból indulunk ki, hogy idén sem adósodik el a megye. Az elmúlt évek tapasztalataiból mégis azt a tanulságot vontuk le, hogy bármit is teszünk ennek bizonyítására, azt úgyis leszavazzák a jobboldalon. Ezért módosító javaslatainkkal csak azt a célt akarjuk elérni, hogy felhívjuk a figyelmet a visszásságokra.”
A módosítások (erre értették a szocialisták a visszásságokat) között ott volt Firt Mátyás alelnök kocsicseréje, valamint a nemzeti ünnepekre szánt pénzeknek és a szocialisták szerint jobboldali kötQdésq civil szervezetek támogatásának a csökkentése. A baloldal kurtította volna a konferenciák szervezésére szánt pénzeket is: összesen tizenhárom javaslatot tett, de ebbQl – ahogy sejteni is lehetett – nem sokkal késQbb egy sem kapott többségi támogatást.
A jobboldal hevesen reagált a szocialista frakcióvezetQ felszólalására, ahogy mondani szokás, több képviselQnél is „kiütötte a biztosítékot” néhány Molnár-megjegyzés. [namelink name="Szakács Imre"] fideszes megyei elnök mindjárt az elején kijelentette, „a nagy ívq, de demagóg elemekkel teletqzdelt beszédben konkrétumokat nemigen lehetett találni”, de kérte a szocialistákat: ha mást nem, legalább az Állami SzámvevQszék jelentését fogadják el. (Az ÁSZ a megyei önkormányzat munkáját és költségvetését legutóbb kiválóra minQsítette.) [namelink name="Széles Sándor"] Fidesz-frakcióvezetQ a kocsivásárlásról elmondta: gyakorlat, hogy az ötéves, 270 ezer kilométert futott jármqveket lecserélik. A szocialisták (Hordós István személyében) erre még visszavágtak késQbb, mondván, a megyei alelnök, aki Sopron országgyqlési képviselQje is, vajon milyen kocsival megy a parlamentbe.
A vitában aztán maga [namelink name="Firtl Mátyás"] is megszólalt, mint mondta, a megye legalább öt gépkocsit adott el a közelmúltban, tehát nem csak vásárolt. Az alelnököt egyébként láthatóan nem a kocsivásárlás, hanem a „lehazugozott” költségvetés bosszantotta fel, amit szintén az ÁSZ-vizsgálattal cáfolt. S még hozzátette: a kifogásolt konferenciákra azért van szükség, hogy segítségükkel a települések fontos kérdésben valamilyen informá-

cióhoz végre hozzájuthassanak. [namelink name="Szabó Miklós"] (MDF) a civil szervezetekre tett Molnár-megjegyzésre reagált: a példák között említett mosonmagyaróvári (nevükben polgári) köröknek ugyanis semmilyen pártkötQdésük nincs – mondta. A szópárbajt aztán szavazás zárta: a megyei költségvetést 27 igen, 12 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a megyei közgyqlés.
(A közgyqlés egyéb napirendi pontjaira késQbbi számainkban visszatérünk.)

Az elkeveredett levelek

A költségvetés elsQ fordulós vitájakor (február 9-én) a szocialisták szót emeltek azért, hogy az anyagot csak az ülést megelQzQ napon kapták meg, így azt nem tudták rendesen áttanulmányozni. [namelink name="Szakács Imre"] vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek eredményét tegnap ismertették. Eszerint az önkormányzati hivatal a szervezeti és mqködési szabályzatnak megfelelQen, idQben postázta a leveleket – ezt pedig a posta feladójegyzéke is bizonyítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában