Ország-világ

2007.03.27. 16:19

Mozgás és diéta a cukorbetegség ellen

Egyre többeket érint az ún. "2-es típusú" cukorbetegség - 800 ezerre becsülik a hazai érintetteket. Rajtunk is múlik a megelőzése.

A csak inzulinnal kezelhető 1-es típusú cukorbetegek száma eléggé alacsony és állandó. A 2-es típusú betegeké viszont az elmúlt évtizedekben világszerte robbanásszerűen megnőtt. Országonként 5–10% között változik a cukorbetegség előfordulása és a betegek döntő többsége, minimum 95%-a 2-es típusú. Magyarországon ma 800 ezerre becsülik számukat.

Talán a leggyakoribb idült betegségről van szó, mely súlyos, sokszor előre nem látható szövődményekkel járhat. A szövődmények megelőzésének egyik lehetősége a már kialakult betegség megfelelő kezelése. A másik módszer a betegség kialakulásának megakadályozása.
A megelőzés kulcsa

Családfavizsgálatok kimutatták, hogy 2-es típusú cukorbetegség kialakulására már akkor is 50% esélye van az egyénnek, ha csak az egyik szülő cukorbeteg. Ha mindkettő szülő az, akkor az esély 80% fölé nő. Ezek igen nagy számok, ez alapján úgy tűnhet, nincs kiút! De talán mégis, mert nemcsak a gének, hanem sajnos a helytelen életvitel is átadódik az utódoknak. Mára egyértelműen igazolódott az is, hogy igen jelentős szerepe van a diabétesz megjelenésében a beteg alkatának, testsúlyának és életmódjának is. A helytelen táplálkozás, a testsúlyfelesleg, a mozgásszegény életforma rendkívüli mértékben megnöveli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A megelőzés kulcsa tehát a kezünkben van!

A mozgás orvosság

Mozgás és helyes táplálkozás, amit már gyermekkorban el kellene kezdeni. A mozgást úgy kellene beépíteni a mindennapjainkba, mintha gyógyszer lenne. De nem keserű pirula, hanem örömmel végzett tevékenység. Olyan mozgásfajtát válasszanak, amit kedvelnek, szívesen csinálnak! Tempós séta, kocogás, kerékpározás, labdajátékok, úszás, kertészkedés és még sorolhatnám tovább. Mindegy, milyen a kiválasztott tevékenység, az a fő, hogy testhezálló legyen, és rendszeresen végezzék. Hetente öt alkalommal 30 perc az ideális időtartam, de bármilyen tréning többet ér a semminél!

A diéta

A diéta sem jelent többet, mint az egészséges táplálkozás. Nincsenek tiltott ételek, csak a mennyiségre kell ügyelni! Vegyék figyelembe azt is, hogy a kor előrehaladtával a szervezet alapanyagcseréje csökken, tehát a testsúly fenntartásához kevesebb ételre van szükség. Ha 40 éves korában valaki ugyanannyit eszik, mint 20 évesen, garantált az elhízás. Rendszeresen kontrollálni kell a testsúlyt, erre legjobb egy otthoni mérleg. Egy-két kiló felesleget sokkal könnyebb leadni, mint ennél jóval többet. Számos nagy vizsgálat bizonyította, hogy cukorbetegségre hajlamosakon rendszeres mozgással és már 5–7%-os testsúlycsökkentéssel is kétharmadával lehet csökkenteni a diabétesz kialakulásának valószínűségét.

Egyéb lehetőségek

Úgy tűnik, a magas vérnyomásos betegeknél némelyik gyógyszer kismértékben csökkenti a cukorbetegség kialakulását. A cukorbetegség kezelésében alkalmazott néhány gyógyszert is kipróbáltak olyan egyéneken, akiknek kicsit magasabb volt a vércukruk (6,1–6,9), de még nem voltak cukorbetegek. Ezen gyógyszerek 30–60%-ban voltak képesek megakadályozni a cukorbetegség kialakulását, ami nem kis szám. De megelőzésre azért nem törzskönyvezték ezeket, mivel erre a helyes életmódnál ma sincs jobb és mellékhatás-mentesebb módszer.

Dr. Strényer Ferenc
belgyógyász, kardiológus főorvos

Ami ma még nem megelőzhető

Az 1-es típusú cukorbetegség általában fiatal korban kezdődik. Oka a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek elpusztulása. Ennek hátterében egy ismeretlen okból meginduló kóros reakció áll. A szervezetben olyan folyamatok indulnak be, melyek eredményeképpen saját sejtjei, jelen esetben a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetecskéi ellen fordul. A saját sejtek elleni támadást autoimmunitásnak nevezzük. Mivel több autoimmun betegség sikeresen kezelhető, felcsillant a remény, hogy az ott adott gyógyszerek valamelyike az 1-es típusú cukorbetegség indulásakor is sikerrel alkalmazható lehet. De sajnos mindmáig nem találtak olyan módszert, mellyel egy 1-es típusú betegnél a hasnyálmirigyet pusztító folyamatot kezdeti stádiumban meg lehetne állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában